NRK Meny
Normal

Måtte sverge lojalitet i Voodoo-seremoni i Nigeria

Den unge kvinnen fortalte politiet på Rygge at hun var voldtatt og tvunget ut i prostitusjon, men ville flykte og søke asyl. Likevel endte hun opp med å måtte selge sex til bergensere.

Prostitusjon i Bergen sentrum

SOLGTE SEX PÅ GATEN: En ung kvinne fra Nigeria fortalte i Bergen tingrett i dag at hun fra desember 2011 til april 2012 ble truet til å selge sex på gaten i Bergen.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

I dag fortalte den unge kvinnen om sine opplevelser, da rettssaken mot det politiet mener to menneskehandlere startet i Bergen tingrett.

Den unge kvinnen kommer fra fattige kår den nigerianske landsbygden. Etter at hennes far døde da hun var liten, er det hun som har måtte forsørge sine fire søsken og syke mor.

Da noen fremmede nigerianere tilbød henne jobb og sikker inntekt i Europa, var hun ikke sen å be.

– Vi hadde et møte hjemme hos min familie. Jeg forsto ikke der og da hvorfor de insisterte på at vi skulle møtes hjemme hos meg. I ettertid er det jo ganske klart, fortalte kvinnen i retten.

Voldtatt

Etter å ha dratt til Lagos, før den lange turen til Spania, ble kvinnen voldtatt av sin lokale kontaktperson. Der fikk hun også vite at arbeidet i Europa besto i å selge sex til fremmede menn.

Voodoo

VOODOO: Før den fornærmede kvinnen reiste fra hjemlandet måtte hun gjennom en Voodoo-seremoni der hun måtte sverge lojalitet ovenfor de som organiserte reisen hennes.

Foto: CHARLES PLACIDE TOSSOU / REUTERS

Det var ikke denne typen arbeid hun hadde avtalt med sine nigerianske bekjentskaper. Men nå var det for sent å trekke seg.

– Før jeg dro hjemmefra, måtte jeg gjennom en Voodoo-seremoni. Der måtte jeg sverge lojalitet overfor dem som organiserte reisen, fortalte kvinnen.

Voodoo er en sammensatt religiøs praksis, ofte praktisert av afrikanske etterkommere i Karibia og USA. Praksisen består av en blanding av afrikanske stammereligioner og kristendom.

Mest kjent her i Vesten er voodoo-dukken, hvor sjamaner kan kaste forbannelse over enkeltpersoner og gjøre dem om til levende døde.

Fra den spanske solbyen Alicante bar det senhøsten 2011 videre til Norge og Rygge, hvor hun ble tatt ut til en tilfeldig kontroll.

– Jeg fortalte alt. At jeg hadde blitt voldtatt, at de ville tvinge meg inn i prostitusjon, og at jeg derfor ville søke asyl i Norge.

Moren ble kidnappet

Siden ble hun plassert på et asylmottak i Oslo-regionen.

– Folkene i Nigeria ringte meg hele tiden, og noen fra Bergen også. Jeg hadde tenkt å ikke høre på dem, men én dag ringte de å sa at de hadde tatt moren min. Hvis jeg ikke gjorde som de sa, ville de skade henne, forklarte den unge kvinnen.

Til sammen ble hun bedt om å betale bakmennene nærmere en halv million kroner.

– Jeg måtte bare gjøre som de sa. Jeg dro til Bergen, fikk et sted og bo, og fikk penger av den tiltalte mannen til å betale første husleie, fortalte kvinnen.

Fra desember 2011 til april 2012 solgte hun sex på gaten i Bergen. Kundene var mange.

I slutten av april 2012 ble hun påtruffet av politiet, som fant ut at hun ikke hadde lovlig opphold i Norge.

Rudolf Christophersen

KJENT HISTORIE: Statsadvokat Rudolf Christophersen forteller at han har hørt mange historier lignende den fornærmede fortalte politiet i april 2012.

Foto: Magnus Aamo Holte / NRK

Da la hun alle kortene på bordet, og fortalte om det hun var blitt utsatt for.

– Hun fortalte en historie som vi har hørt mange av. En stor andel av de afrikanske prostituerte på gaten er ofre for menneskehandel, sier statsadvokat Rudolf Christophersen til NRK.

Kvinnen bor i dag på hemmelig adresse og blir tatt vare på av et hjelpeapparat.

– Tiltalt er også offer

Begge de to tiltale, en 37 år gammen mann og en 25 år gammel kvinne, bor i Bergen.

Da rettssaken startet mandag morgen, nektet de begge straffskyld.

– Min klient er også et offer for menneskehandel, og er tvunget ut i prostitusjon. Hun burde ikke sittet på denne siden av benken i dag, sa hennes forsvarer forsvarsadvokat Robert Voldhuset.

Jørgen Riple, som er forsvarer for den 37 år gamle mannen, sier at han kun har hjulpet en landskvinne med litt praktiske

– Han har norsk statsborgerskap, fulltidsjobb og god inntekt. Han ville aldri ha gått bevisst inn i noe som dette, sier Riple.

Mystisk kvinne med diplomatpass

Han mener verken hans klient eller den 25 år gamle kvinnen burde ha blitt tiltalt i saken.

Den sanne kjeltringen er en ukjent kvinne, som i flere år har sendt millionbeløp tilbake til Nigeria. Ifølge statsadvokat Rudolf Christophersen stammer pengene fra sexsalg.

– Hun har forlatt landet, og er etterlyst internasjonalt. Vi vet ikke hvor hun er. Det eneste vi vet om henne er at spanske myndigheter har opplyst at hun har et nigeriansk diplomatpass, sier Christophersen.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Steffen Lie Skålevik etter 2-2 mot Tromsdalen