NRK Meny
Normal

Slik måtte de grave ut toget som stengte Bergensbanen

Kraftig vind og ekstra mye snø gjorde at passasjerene på nattoget fra Oslo stående fast på høyfjellet i syv timer.

Arbeidere graver ut et godstog ved Haugastøl

RYDDEMANNSKAP: Mannskaper fra Bane NOR jobbet i syv timer for å få løs godstoget som lammet Bergensbanen.

Foto: Bane NOR

Togtrafikken mellom Oslo og Bergen har vært lammet hele torsdag morgen.

I 04-tiden kjørte et godstog seg fast i snøen mellom Finse og Haugastøl. Det ble starten på en lang morgen for Bane NOR-ansatte og passasjerer på Bergensbanen.

– Kraftig vind og mye snø gjorde at godstoget kjørte seg fast. Det vi måtte gjøre da var å dele toget opp i biter og kjøre det til Haugastøl og sette det sammen igjen der. Den siste vognen fikk vi ikke løs før i 10-11-tiden, opplyser pressevakt Kjell Bakken i Bane NOR.

– Måtte trå til med spader

Den siste vognen måtte mannskapene på bakken grave frem for hånd. I løpet av de syv timene det tok å få løs hver vogn, hadde snøen pakket seg rundt vognen.

– Vi har hatt snøryddingsutstyr som har kjørt vekk snø på hver side av godstoget. Men vi har ikke utstyr som kan brøyte på siden av vognene. Da måtte mannskapet trå til med spader, sier Bakken.

Bergensbanen venter på Haugastøl

STORE SNØMENGDER: Dårlig vær og sterk vind gjorde det vanskelig å fjerne godstoget som stengte for Bergensbanen i syv timer. Dette var utsikten på Haugastøl for mange passasjerer torsdag formiddag.

Foto: Daniel Lloyd Klafstad

Nattoget fra Oslo skulle vært fremme i Bergen i 07-tiden.

Toget begynte endelig begynte å bevege på seg i 11.40-tiden, og kommer frem til Bergen cirka klokken 14.15.

– Nå er det endelig på vei, og morgentoget fra Bergen til Oslo, som har stått på Voss har også begynt å bevege seg. Vi forventer at passasjerene fra Oslo ankommer Bergen i 15-tiden, sier Bakken.

– Jubelstemning

En av passasjerene om bord toget på Haugastøl er Daniel Klafstad. Da NRK ringer i 11.40-tiden har toget nettopp begynt ferden mot Bergen.

– Nå er det jubelstemning om bord her. Før det har det vært ganske kjedelig. Heldigvis har det vært mobildekning her oppe, så vi har hatt mulighet til å kikke på internett. Tiden har gått forholdsvis fort, sier Klafstad.

På menyen for de ventende har det vært knekkebrød og pasta fra NSB. Til tross for lang ventetid har det vært god stemning på toget.

– Flere har pratet med hverandre enn det som vanligvis er tilfelle på en togtur, sier Klafstad.

Bergensbanen forsinket med åtte timer

JOBBET PÅ SPRENG: Det var vanskelig arbeidsforhold for mange av Bane NORs ansatte da de forsøkte å få løs godstoget som hindret togtrafikken torsdag morgen. Store snømengder gjorde arbeidet utfordrende.

Foto: Daniel Lloyd Klafstad