– Vi har sett litt av hvert, men disse skadene var omfattende

Eksperter forteller om den kraftige volden 98 år gamle Hilda Feste ble utsatt for da hun ble drept. – Drapsmannen brukte stor kraft, sier rettsmedisineren.

Video Pleier kom inn mens overgrepet skjedde

ÅSTEDET: Hilda Feste ble funnet drept 1. nyttårsdag her i leiligheten sin i Os. I dag får retten presentert de mange bevisene fra leiligheten.

Foto: Nyhetsspiller

Det er ekspertenes dag i rettssaken mot den 19 år gamle mannen som står tiltalt for å voldtatt og drept 98 år gamle Hilda Feste 1. nyttårsdag i år.

Rettsmedisinere, politispesialister og andre politivitner skal fortelle om de mange tekniske bevisene i saken.

– Mye blod på stedet

Professor i rettsmedisin Inge Morild var det første vitnet ut. Han ble tiltalt til drapsleiligheten sent på kvelden 1. januar, og han fortalte hva som møtte ham på åstedet.

– Det var veldig mye blod på stedet. Vi fant også blod andre steder i leiligheten, fortalte Morild.

De mange blodsporene i leilighetene er blant de viktigste sporene i saken. Den tiltaltes hånd- og fingeravtrykk er funnet i blod flere steder i leiligheten.

LES OGSÅ: Tiltalte til aktor: – Det vet jeg jævlig mye bedre enn deg

Døde trolig av hodeskader

Kriminalteknikere hadde laget en passasje inn til soverommet, der 98-åringen lå død, slik at rettsmedisinerne kunne bevege seg inn på åstedet uten å ødelegge spor.

Hilda Feste ble drept da en gjerningsmann ble sluppet inn i leiligheten en gang etter klokken 21.00 kvelden 1. nyttårsdag. Hun utløste en trygghetsalarm, som ble koblet opp mot en alarmsentral der de kunne høre skrik og lyder fra leiligheten til Feste.

Inge Morild fortalte at 98-åringen trolig døde av ansikts- og hodeskader, og kvelning på grunn av nedsatt pusteevne.

SAMLESIDE: Alt om drapet på Hilda Feste

– Omfattende vold

Hilda Feste ble utsatt for massiv stump vold mot hodet, og rettsmedisineren gav uttrykk for at voldsbruken mot 98-åringen var uvanlig kraftig. Rettsmedisineren fant spor av stump vold mot både hode, hals og overkropp.

– Gjerningsmannen har brukt stor kraft. Vi har sett litt av hvert, men disse skadene var omfattende i forhold til det vi er vant til, sa Morild.

Etter Morilds forklaring legger polititeknikerne Oddvar Moldestad og Trude Wergeland frem de tekniske bevisene. Her får retten se bilder fra åstedet, av den drepte og av de mange avtrykkene av hender, fingre og sko i leiligheten.

Den tiltalte virker å følge interessert med, og virker så langt uberørt.

Lilleng og Morild

FORKLARTE SEG: Professor Inge Morild (til høyre) og førsteamanuensis Peer Lilleng.

Foto: Sindre Øye Helgheim / nrk

Tiltalte har gruet seg

Senere i dag skal eksperter på blodspor, biologiske spor, teknisk etterforskning og politieksperter på mobilbruk forklare seg.

Den tiltalte 19-åringen har fortalt at han ikke husker noe fra kvelden drapet skjedde. Han hadde drukket mye sammen med en kamerat, før han gikk hjemover til sin mor, som bor like i nærheten av Festes leilighet.

19-åringens forsvarer sier til NRK at den tiltalte har gruet seg til bevisgjennomgangen.

LES OGSÅ: Ble hissig og irritert da han ble spurt om eldreporno