NRK Meny
Normal

Maskinene kjempet seg vei til Gullbrå

Etter 10 dager i isolasjon kan de 28 innbyggerne på Gullbrå i Eksingedalen juble! I går kvelden fikk de veiforbindelsen tilbake.

Veien ble stengt på grunn av snøras. Åpnet etter ti dager.

Gullbrå er en liten bygd i Vaksdal kommune i Hordaland. Etter et stort snøras 21. januar har bygden vært isolert. Siden da har folket måttet klare seg best mulig uten å kunne ta seg ut til andre deler av kommunen.

Det aller nødvendigste av medisiner og matvarer fikk de levert med helikopter, men først i dag er det igjen mulig å kunne ta seg en tur til butikken.

Tilbake på skole og jobb

Det blir flott å kunne komme seg ut igjen på mandag til skole og jobb, sier Anita Gullbrå som er en av dem som levde avstengt fra omverdenen i 10 dager.

– Aller først har jeg imidlertid et håp om å komme meg på butikken!

Etter at en geolog hadde inspisert raset i går var det nemlig klart at veien kunne åpnes. Det er blitt kaldere vær og rasfaren er ikke lenger like stor.

– Temperaturen er nå nede i 10 minusgrader. Det betyr at snøskredfaren er kraftig redusert. Den er på vei ned mot faregrad 2 som er moderat, sier geolog Njål Farestveit.

Hard jobb for brøytemannskapene

Brøytemannskapene hadde likevel en hard jobb foran seg. Snøen viste seg å være mer hardpakket enn det man hadde ventet. En stund var man nær å måtte utsette åpningen av veien, men i 20-tiden var endelig all snøen fjernet og fylkesvei 344 kunne endelig åpnes.

– Sett i ettertid må vi jo kunne si at det har gått bra, men jeg har ikke lyst til å bli sperret inne flere ganger, det skal jeg ærlig innrømme, sier Svein Tollefsen, en av de andre innbyggerne på Gullbrå.

Nå ønsker Vaksdal kommune et samarbeid med Statens vegvesen om rassikring av fylkesvei 344 for å unngå at noe lignende skjer igjen.

Gullbrå

I EKSINGEDALEN I VAKSDAL: Det var her fylkesvei 344 var stengt

Foto: Kjetil Rydland / NRK