Marinesjef etterlyser mer penger til øving

Han har tidligere jaktet pirater i Adenbukta, denne uken leter han etter skjulte ubåter i Nordsjøen. Men marinens nye sjef skulle gjerne hatt penger til å seile mer.

Ole Morten Sandquist

I GOD FORM: – Hadde vi fått økt de økonomiske rammene noe, så ville vi klart å bemanne en større andel av strukturen, seilt mer og gjort mer enn vi klarer i dag, sier flaggkommandør og ny marinesjef Ole Morten Sandquist (49).

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Bergenseren Ole Morten Sandquist (49) er ny sjef for Kysteskadren.

Kysteskadren (tidligere Marinen) består av 1400 personer, inkludert vernepliktig personell. Her finner du marinefartøyer, kystjegere, mi­nedykkere og hurtiggående stridsbåter.

– Jeg fikk ny jobb sist mandag og er glad og stolt over det. Hovedmålet mitt er å bygge videre på det gode arbeidet som min forgjenger har gjort, og sørge for at den norske marine er klar til innsats når det måtte kreves, sier flaggkommandør Sandquist til NRK.

Jeg ønsker at vi er tydelig til stede, særlig oppe i nord, men også der hvor våre nærmeste allierte trener og øver. Der bør vi også være.

Ole Morten Sandquist, marinesjef

Norge må være tydelig til stede

Flaggkommandøren er raskt ute med å skryte av de vernepliktige.

– Føler du at du får de ressurser du trenger for å gjøre en god jobb?

– Jeg ser at vi har en marine som er i god form med moderne og godt materiell, og en stab av gamle og unge som gjør en utrolig jobb hver eneste dag. Men det er klart at hadde vi fått økt de økonomiske rammene noe, så ville vi klart å bemanne en større andel av strukturen, seilt mer og gjort mer enn vi klarer i dag.

– Hva slags aktivitet kunne du ønsket deg mer av?

– Jeg ønsker at vi er tydelig til stede, særlig oppe i nord, men også der hvor våre nærmeste allierte trener og øver. Der bør vi også være, sier Sandquist til NRK.

LES OGSÅ: Øver på å finne ubåten i høystakken

Nato avholder ubåtøvelse i havet utenfor Bergen

PÅ UBÅTJAKT: Mandag seilte 5000 marinefolk og mer enn 20 fartøyer fra elleve land ut fra Bergen for å dra på ubåt-jakt i Nordsjøen og Skagerak. Denne gangen jakter de på egne undervannsfarkoster.

På ubåtjakt

Denne uken er Sandquist vert når NATO-øvelsen «Mongoose» finner sted i havområdene utenfor Bergen og norskekysten. 20 overflatekrigsskip, ubåter, helikopter og fly, samt forskningsfartøyet NRV« Alliance», deltar.

Hovedfokuset er å lete etter ubåter, en svært krevende jobb. Norge deltar med en fregatt og en ubåt.

Før NATO-styrken satte kursen til havs fikk de avlagt Bergen en visitt.

– Bergen fikk i helgen vist seg fra sin beste side. Det har vært kaldt og litt vindfullt, men mitt inntrykk er at våre allierte gjester har satt pris på å besøke Vestlandets hovedstad.

Skipssjef Ole Morten Sandquist

PIRATJEGER: Ole Morten Sandquist hadde kommandoen da Norge i 2009 sendte fregatten KNM «Fridtjof Nansen» på piratjakt i Adenbukta.

Foto: Henning Carr Ekroll / NRK

På piratjakt

Ole Morten Sandquist hadde kommandoen da Norge i 2009 sendte fregatten KNM «Fridtjof Nansen» til Adenbukta for å delta i den internasjonale operasjonen for å bekjempe piratvirksomheten utenfor kysten av Somalia.

Han har også fartstid fra ubåt, riktignok for 25 år siden.

Sandquist kommer fra stillingen som leder for Forsvarets operative hovedkvarter.

Hør Ole Morten Sandquist fortelle om ukens ubåtjakt her:

Ole Morten Sandquist