NRK Meny
Normal

Mann reddet ned etter redningsaksjon på Folgefonna

Østlendingen i 30-årene gikk seg vill og måtte overnatte i kulden i fjellheimen på Folgefonna. – Han var veldig kald, sulten og hadde vondt i en fot, sier politiet.

Isen smelter på Folgefonna

ENORM ISBRE: Folgefonna er Norges tredje største isbre, ligger på Folgefonnhalvøya i Hardanger og dekker nesten 200 kvadratkilometer. Den er et yndet turmål både for norske og utenlandske turister.

Foto: Bjørn Kjetil Hansen

Mannen måtte overnatte i fjellheimen ved Folgefonna i Kvinnherad. Han slo selv alarm klokken 21.15 torsdag.

– Mannen ringte oss og fortalte selv om situasjonen. Han hadde gått seg litt vekk da mørket kom sigende på. Vi sendte Røde Kors for å eskortere ham ned, men de måtte utsette oppdraget på grunn av mørke og ulendt terreng. Planen er at de skal fortsette opp i fjellet når det blir lyst, sier operasjonsleder Frode Kolltveit i Hordaland politidistrikt.

Like etter klokken 07.00 torsdag morgen la Røde Kors i vei. De hadde en drøy mil å gå i terrenget opp til mannen, som befinner seg en drøy kilometer fra selve breen.

Klokken 12.00 var Røde Kors, samt en politipatrulje, nede igjen i Rosendal med mannen. Han ble fraktet til lokal legevakt for en sjekk.

– Han var ganske kald, veldig sulten og hadde vondt i en fot, ellers var han i fin form, sier operasjonsleder Janne Steimler Sætre i politiet.

Turgåeren i 30-årene er fra Hedmark.

Laster kart, vennligst vent...

FOLGEFONNA: Mannen la ut på fjelltur fra Møsvatn i Rosendal. Folgefonna er landets tredje største isbre.

Enorm isbre

Folgefonna er Norges tredje største isbre, ligger på Folgefonnhalvøya i Hardanger og dekker nesten 200 kvadratkilometer. Den er et yndet turmål både for norske og utenlandske turister.

Turgåeren la ut på turen fra Møsvatn i Rosendal, der bilen hans står parkert.

– Han skal være alene, men er godt utstyrt med ekstra klær. Han har overnattet ute i le. Han har informert politiet om sin kartposisjon, sa politiet tidligere i dag.

Er uskadd

– Han skal være uskadd og i OK form. Han er ikke på en hytte, men ute i terrenget. Han har pakket seg inn i ekstra klær og har mat med seg, sier Kolltveit til NRK.

Fire personer fra Røde Kors reiste ut klokken 00.38, men klokken 02.59 besluttet man å vente med å ta seg videre til det lysner av dag. Dette ble turgåeren informert om, og han la seg til å vente ute i terrenget.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo