NRK Meny
Normal

Gir opp håpet om å finne savnet mann i live

Redningsmannskapene gir opp å finne den savnede mannen i 60-årene i live i ettermiddag. – Vi antar at han er omkommet, sier politiet.

Redningsaksjon Osterfjorden

FORTSETTER SØK: Ledet av KV Sortland deltar til sammen fem båter i redningsaksjonen i Osterfjorden torsdag. En mann i 60-årene har vært savnet siden onsdag ettermiddag, og politiet tror han har havnet i sjøen.

Foto: Nina Lone

Hovedredningssentralen, frivillige og politiet ga i ettermiddag opp søket etter mannen som ble meldt savnet, da båten hans ble funnet forlist utenfor Osterøy i går.

– Vi avsluttet søket i vannet i formiddag, og oppga landssøket klokken 17.10. Nå overtar politiet søket etter det vi antar er en omkommet person, sier redningsleder Andreas Bull ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

Redningsskøyten Bjarne Kyrkjebø

SØKER FRA SJØ: Redningsskøyten Bjarne Kyrkjebø søker langs land ved Hosanger.

Foto: Redningsselskapet v/Bergen Sjøredningskorps

Frem til klokken 17 søkte Røde Kors-båten, redningsskøyten Bjarne Kyrkjebø, KV Sortland og to lettbåter søker langs land på Osterøy.

Frivillige fra Røde Kors og flere hundepatruljer søkte i strandsonen etter mannen.

– Vi har søkt flere kilometer etter ham og sett rundt alle steder det kunne tenkes at man ville søkt ly, inkludert hytter og naust. Det er ikke funnet noen spor etter ham, sier Bull.

Snakket med lege

Redningsaksjon i Osterfjorden

LEDER SØKET: Kystvaktskipet Sortland leder redningsaksjonen fra sjøen.

Foto: Nina Lone

Før redningsaksjonen ble avblåst, konsulterte Hovedredningssentralen lege.

– Det er seks grader i vannet og det var kaldt natt til i dag. Legen var tydelig på at det er svært lave odds for å overleve i vannet under slike forhold, sier Bull.

Alle søk er innstilt frem til tidligst i morgen, langfredag.

– Vi vil sette opp en gruppe som skal stå for den videre letingen. Sannsynligvis vil vi søke i dybden med miniubåt, sier operasjonsleder Kjersti Eidsnes i Hordaland politidistrikt.

Det skal være svært dypt i fjorden hvor mannen ble meldt savnet i går, ifølge lokale kilder NRK har snakket med.

Eidsnes sier at politiet ikke har noen indikasjoner på at vedkommende skal befinne seg på land.

– Vi har varslet mannens pårørende, sier Eidsnes.

Varslet av båtfører

Det var onsdag kveld at store letemannskaper ble satt i sving etter at en båt ble funnet med baugen i været i Osterfjorden, utenfor Hosanger på Osterøy.

En forbipasserende båtfører varslet klokken 18.40 onsdag nødetatene om at det lå en båt med baugen opp, mellom Lonevåg og Fotlandsvåg.

– Vi sender båt fra Lindås og dykkere fra Bergen, sa vaktkommandør Stig Tetler i Brannvesenet rett etter meldingen kom inn onsdag kveld.

(Saken fortsetter under bildet)

Redningsaksjon i Osterfjorden

LANGS LAND: Mannskaper fra Røde Kors leter etter den savnede langs land.

Foto: Nina Lone

Fant forkommen hund

Klokken 20.30 uttalte operasjonsleder Morten Kronen i Hordaland politidistrikt at de antok at en mann i 60-årene hadde falt over bord fra den 15 fot lange fritidsbåten.

Antakelsen kom ut fra etteretning som politiet har drevet på stedet, parallelt med søkene som er gjort av redningsdykkerne fra brannvesenet og luftambulansen.

Redningsaksjon i Osterfjorden

SAUMFARER STRANDLINJEN: To lettbåter fra KV Sortland deltar i søket i Osterfjorden.

Foto: Nina Lone

– Mannen ble sett gående mot båten sin onsdag ettermiddag, og båten som er funnet passer med beskrivelsen av den han eier. I tillegg har vi tatt hånd om mannens hund, som løp frem og tilbake langs fjæren. Hunden er våt, forkommen og har saltvann i pelsen. Vi har ikke klart å spore opp den navngitte mannen, og han er ikke på hytten sin, sier Kronen klokken 20.30.

Det ble funnet en fiskeline, og annet diverse utstyr.

Politiet jobber utfra teorien om at båten kan ha havarert i forbindele med utsettelse eller haling av fiskeutstyr.

Har varslet familien

Rett før klokken 23 onsdag sa Kronen til NRK at de vurderte å avslutte søket for kvelden. Beslutningen vil bli tatt rundt midnattstider.

– Alle spor indikerer at han er gått i sjøen. Vi må være såpass ærlige å si at det ikke er store sjanse for å overleve etter så mange timer i sjøen i april, sa operasjonslederen.

Artikkelen fortsetter under videoen!

Her leter luftambulansen etter den savnede mannen i 60-årene.

Mannen skal ha tilbrakt den siste tiden på hytten, før han la ut på fjorden onsdag ettermiddag. Hans familie er varslet om ulykken som trolig har tilstøtt ham.

Lette langs stranden

To redningsskøyter deltok i søket onsdag kveld. Det gjorde også et Sea King redningshelikopter med varmesøkende kamera fra luften. Røde Kors var også på plass. Mannskapene gikk langs land og søkte langs strendene.

Dykkerne til brannvesenet utførte sitt antall maksimalt tillatte dykk, og måtte returnere til Bergen.

Også kystvaktskipet «Sortland» fikk ordre om å ta seg inn i Osterfjorden for å bidra. Onsdag kveld erkjente redningsleder Ola Vaage at det begynnte å haste for mannen, dersom han virkelig har gått i sjøen i ettermiddagstimene onsdag.

– April er ikke en gunstig tid på året i havne i sjøen på. Avhengig av hva man har på seg, så har man ikke veldig mange timer på seg, sier Vaage til NRK.

Denne saken oppdateres. Trykk F5 for å se siste versjon. Har du tips eller bilder? Ta kontakt med 03030 på telefon, sms eller MMS, eller hordaland@nrk.no.

Laster kart, vennligst vent...

FRYKTER FORLIS: Her ved Hosanger skal en person ha observert en fritidsbåt med baugen i været.

Siste video

Annika Beinnes synger Solveigs sang i båten "Babben"