Mange dropper julebord

Lavere sigarføring, mindre sjampanje og sparsommelig brennevinsinntak er den nye realiteten på mange norske julebord. Oljekrisen har skylden, mener hotellnæringen.

Julebord

MER EDRUELIG:Sjampanje, sigarer og brennevin tar mindre plass rundt norske julebord nå enn før.

Foto: Illustrasjonsfoto: ScanStock / Illustrasjonsfoto: ScanStock

På Scandic-hotellet på Kokstad i Bergen skal 2000 mennesker feire et vel overstått arbeidsår med det sedvanlige julebordet. Men ikke alt er som før.

– Ett år tror jeg at vi solgte sigarer for opp mot 58.000 kroner. De tidene har nok forandret seg, sier Geir Anker Olsen, direktør på hotellet.

En ny undersøkelse fra NHO Reiseliv gir Olsen rett: Sjampanje, sigarer og brennevin tar mindre plass rundt norske julebord nå enn før.

Lunsj-julebord

– Det er noen veldig tydelige trender på at folk kanskje har litt mindre luksuriøse julebord, og legger mer vekt på det sosiale. Og det synes også bransjen langt på vei er positivt, sier direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Geir Anker Olsen, Scandic Hotel Kokstad

VENTER STORINNRYKK: Hotelldirektør Geir Anker Olsen er klar til å ta imot 2000 julebordsgjester på Scandic Kokstad i ukene som kommer.

Foto: Siri Løken

Også gjestene kan glimre med sitt fravær: Den ferske undersøkelsen til NHO viser at 46 prosent ikke skal eller ikke vet om de skal på julebord i år.

– Vi ser også at flere går over til å ha lunsjjulebord. Det er mindre vekt på brennevin, mer vekt på god mat og vin og mer vekt på formiddagsarrangement, sier Krohn Devold.

Færre går ut

Krohn Devold forteller at tallene for året ikke er veldig annerledes enn i fjor, og at nedgangen som følge av oljekrisen så man allerede ved fjorårets julebordstall.

LES OGSÅ: En av tre mener det drikkes for mye i jobbsammenheng

Likevel går bruken av offentlig serveringssted som arena for julebordet ned, viser undersøkelsen.

45 prosent av julebordene avholdes enten i private hjem eller på arbeidsplassen, viser undersøkelsen, som er utført med webintervjuer av 1118 personer over 18 år.

Skylder på oljekrisen

Det merker arrangementsansvarlig Rolf Skogstrand i Grieghallen.

Han forteller at de for få år siden hadde mange selskaper som ønsket storslåtte arrangementer i forbindelse med sine julebord. 2016 er annerledes, sier han.

– Det er en klar forskjell fra tidligere år. Det er en endring både i størrelse og antall når det gjelder julebordavvikling her hos oss, sier Skogstrand.

– Utviklingen har snudd. I markedet er det litt tørke for tiden på grunn av konjuktursviningene, forklarer han.

LES OGSÅ: – Mange menn gruer seg til julebordssesongen