NRK Meny

De eldre tviholder på fasttelefonen

Antall nordmenn som har fasttelefon raser nedover. Men de eldre nekter å gi slipp på den tradisjonelle hjemmetelefonen.

Telefon

FÆRRE BRUKER DENNE: Rundt 400.000 nordmenn bruker fremdeles fasttelefonen. Blant de er det mange eldre, i følge Telenor.

Foto: Stig Morten Waage / NRK
Åge Algerøy
Journalist
Siri Løken, NRK Hordaland
Journalist

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Arne Quist Christensen

ELDRE BEHOLDER FASTTELEFON: Eldre mennesker setter stor pris på fasttelefonen, sier Arne Quist Christensen i Telenor.

Foto: Telenor

Flere og flere av oss velger vekk fasttelefonen, viser tall fra Telenor.

Selskapet hadde vel 2 millioner privatabonnenter ved årtusenskiftet. I dag er det bare rundt 400.000 igjen. De siste årene har 90.000 av Telenors privatkunder sagt opp fasttelefonen hvert år.

– Nedgangen vil fortsette

– Nedgangen har vært på nesten 15 prosent i året. Dette tror vi kommer til å fortsette, sier moderniseringssjef i Telenor, Arne Quist Christensen, til NRK.

Han opplyser at de fleste sier opp telefonen fordi de mer og mer bruker mobiltelefonen. Men noen grupper i befolkningen holder fast på den tradisjonsrike telefonen med plugg i veggen.

– De eldre setter stor pris på den tryggheten og kvaliteten fasttelefonen gir. Dessuten liker de å ha et telefonnummer som er kjent for alle de har kontakt med, sier Quist Christensen.

  • HØR RADIOREPORTASJEN:

Telenor-veteran i tenkeboksen

Pensjonist Lars Hauge fra Bergen er en av dem som fortsatt har fasttelefon. Han har selv jobbet i Telenor mange tiår, og husker godt den tiden da folk stod på venteliste for å få fasttelefon.

Lars Hauge

LOJAL MOT FASTTELEFONEN: Lars Hauge fra Bergen bruker fremdeles fasttelefonen, men sier den blir lite brukt.

Foto: Siri Løken / NRK

Men nå er han også i tenkeboksen når det gjelder hva han skal gjøre med den gode, gamle hjemmetelefonen.

– Fasttelefonen blir lite brukt hos oss også. Mange i min generasjon har fortsatt en oppfatning om at mobiltelefon har vært dyrere å bruke, men slik utviklingen har vært er det kanskje en oppfatning vi må forandre på, sier han.

Telenor hadde i utgangspunktet tenkt å stenge fasttelefon-nettet i 2017. Men nå har selskapet gått vekk fra den tanken. Ifølge moderniseringssjef Arne Quist Christensen skal alle som ønsker nå få beholde fasttelefonen så lenge de vil.

Siste video

Fleire sterke historiar i Vestlandsrevyen fredag: Dei som kom først til ulukkesstaden ved Turøy, russen som var nær ved å døy etter russebuss-ulukka og mannen som har intervjua bestefaren og vil laga film om Telavåg-tragedien. Programleiar: Jan Børge Leirvik.
I slutten av april 1942 inntok nazistene og brant ned Telavåg. Se NRKs reportasje fra 60-årsmarkeringen i 2002.
Grov trussel mot byråd i Bergen, strid om ny mobbelov og ikkje alle verksemder deler ny optimisme i næringslivet. I denne Vestlandsrevyen spør programleiar Jan Børge Leirvik óg om russen var så mykje betre før.