Hopp til innhold

Månelandingen godkjent

ESA har i dag gitt sitt ja til testsenteret på Mongstad.

Mongstad
Foto: Kyllingmark, Chris / SCANPIX

EFTAS overvåkningsorgan ESA sa i formiddag ja til statsstøtte til testsenteret for CO2-rensning på Mongstad.

- Ingen konkurransevridning

- Vi har i dag besluttet å akseptere den statsstøtten som den norske stat har tenkt å gi til etableringen. Det er bestemt at den norske stat kan dekke inntil 80 prosent av kostnadene. Det beløper seg til halvannen milliard kroner. Vi kan ikke se at statsstøtten fører til konkurransevridninger mellom oljeselskaper eller teknologileverandører, sier ESA-president, Per Sannerud til NRK.

Sannerud legger til at han er glad for at ESA har klart å behandle saken på en slik måte at det er opp til norske myndigheter å bli enig om en beslutning.

Ett hinder passert

Den norske regjeringen er naturlig nok svært fornøyd med ESAs avgjørelse.

- Vi er veldig glad for at det var mulig å klarere dette uten å sette i gang en formell undersøkelse, sier statssekretær Liv Monica Stubholt (Sp) i Olje- og energidepartementet til NTB.

Onsdagens avgjørelse gjør at de formelle hindringene for den planlagte investeringsbeslutningen i fjerde kvartal er ryddet av veien, og markerer et viktig skritt på veien til månen for regjeringen.

- Det har vært viktig både for staten og våre private samarbeidspartnere med en ESA-klarering av prosjektet. Jeg er glad for at vi har fått en avklaring nå, slik at vi kan holde våre tidsrammer, sier Stubholt.

Staten står for inntil 80 prosent av investeringen i testsenteret, mens StatoilHydro går inn med 20 prosent. I tillegg er Vattenfall, Shell og det danske energiselskapet Dong med på planene.

Tett tidsplan

Testsenteret er ment å kartlegge teknologien som skal brukes for fullskalarensingen for hele Mongstad-gasskraftverket. Etter planen skal testsenteret stå klart i 2011 og fullskalaanlegget i 2014.

- Betyr ikke det at erfaringene fra testsenteret kommer for sent når det gjelder valg av teknologi for fullskalaanlegget?

- Erfaringene fra testsenteret begynner fra dag en, fra man begynner å bygge. Det er en misforståelse å tro at erfaringen først kommer etter at testsenteret settes i drift, sier Stubholt.

Hun legger likevel ikke skjul på at tidsplanen som er lagt opp kan by på problemer.

- Det blir et tett tidsløp, og vi har satt oss ambisiøse mål, men jeg mener det vil la seg gjøre, sier Stubholt