NRK Meny

Målkrangler går til folkeavstemning

Når det blir holdt folkeavsteminger i Hordaland, er det svært ofte nynorsk versus bokmål det stemmes over.

Folkeavstemning
Foto: NRK

Kilde: NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå . Og: Det er bare i to fylker det de siste 40 årene har vært arrangert flere folkeavsteminger enn i kommunene i Hordaland.

Målform utgjør når 50 prosent

I perioden 1970 til 2008 ble det avholdt 59 folkeavstemninger i hordalandskommunene. 26 av disse dreide seg om målform. Alkoholskjenking (13), geografigrenser (3), kretsgrenser (16) og miljø (1) har vært de andre avstemningstemaene.

Oslo skygger unna

Oslo er det eneste fylket der man i denne perioden ikke har avholdt en eneste folkeavstemning. Møre og Romsdal er folkeavstemningsfylke nummer 1, med hele 114 avstemninger. Nord-Trøndelag har med sine 69 hatt nest flest, med Hordaland som en god nummer tre.

Lytter til folket

Statistikken viser også at politikerne lytter til folket når de først sender en avgjørelse til folkeavstemning. I de sakene der avstemingsresultatet har vært tilgjengelig, viser en gjennomgang at drøyt 90 prosent av resultatene blir tatt til følge gjennom praktisk politikk.

Siste video

Hundar som skal påvisa kreft, nytt forslag til heving av Fedje-ubåten og full strid om kommunenamn i Sunnfjord. Sjå Vestlandsrevyen med programleiar Jan Børge Leirvik.
Psykiateren og KrF-politikaren døydde etter ei trafikkulukke, 81 år gamal.