NRK Meny
Normal

Tror ikke gisseldrap påvirker situasjonen hans

Den filippinske islamistgruppen, som nå har halshugget et malaysisk gissel, er ikke den samme som holder norske Kjartan Sekkingstad (56) fanget. UD fortsetter arbeidet med å få ham frigitt.

Kjartan Sekkingstad

BORTFØRT: Kjartan Sekkingstad ble, sammen med de to canadierne John Ridsel, Robert Hall og filippinske Marites Flor, bortført ved et feriested på Samal-øya sør i landet 21. september. Gisseltakerne sverger troskap til IS.

Foto: Privat

Et malaysisk gissel er blitt drept av islamistgruppen Abu Sayyaf på Filippinene, opplyser myndighetene i landet. Den malaysiske statsborgeren ble halshugget, ifølge filippinsk etterretningsinformasjon som Reuters viser til.

En annen fraksjon av Abu Sayyaf holder norske Kjartan Sekkingstad som gissel, sammen med de to canadierne John Ridsel og Robert Hall, samt filippinske Marites Flor. De fire ble bortført ved et feriested på Samal-øya sør i landet 21. september.

Etter hva NRK erfarer er det ingen indikasjon om at undergruppene opererer under samme paraply, eller at drapet gir norske myndigheter økt grunn til bekymring.

UD fortsetter sitt arbeid

Den ytterliggående islamistgruppen, som sverger troskap til IS og som skal være tilknyttet Al Qaida, krever 180 millioner kroner for Sekkingstad og hver av de tre øvrige gislene. Sekkingstad kommer fra Sotra i Hordaland.

– Vi er kjent med at nyhetsmeldingen om skjebnen til gisselet, men det er ikke naturlig at vi kommenterer gisselsaken fortløpende, sier Rune Bjåstad, presserådgiver i Utenriksdepartementet til NRK.

– Gjør gisseldrapet at UD endrer sin strategi og sitt arbeid i forhold til Sekkingstad-saken?

– Vårt fokus dreier seg primært om å gjøre vårt for de bortførtes liv og helse, og arbeider for å få dem frigitt. Vi har kontinuerlig dialog med andre lands myndigheter, deriblant Canada og Filippinene, sier Bjåstad.

– Led en grusom død

Myndighetene i Malaysia vil ikke opplyse hvordan den malayiske borgeren ble drept, ifølge NTB. Viseinnenriksminister Nur Jazlan Mohamed sier bare at han led en grusom død.

Mannen ble bortført fra en kinesisk sjømatrestaurant i den malaysiske delstaten Sabah på Borneo i mai i år sammen med en malaysisk kvinnelig restauranteier. De to ble fraktet til den filippinske øya Jolo, der Abu Sayyaf har sitt kjerneområde. Kvinnen ble tidligere denne måneden løslatt.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik