NRK Meny
Normal

Mæland til krig mot studentfylla

Vil fjerne fyll- og sexpress fra fadderuken. - Vi ønsker at den skal være en positiv opplevelse for alle, sier byrådslederen.

Monica Mæland

KREVER NYTT FOKUS: Monica Mæland (H) ønsker ikke mer negativ oppmerksomhet rundt fadderuken.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Representanter for Bergen kommune, blant andre byrådsleder Mæland, hadde mandag et møte med utsendinger fra alle byens større studiesteder. Tema: Fyll og sex under semesterstarten.

- Det har vært en del negative opplevelser og negativ oppmerksomhet rundt fadderuken, og i dag har vi snakket om hvordan ting kan gjøres bedre. Vi ønsker at Bergen skal være en studentby, og at fadderuken skal være en positiv opplevelse både for studentene og for alle som bor i byen vår, sier Mæland til NRK.no.

- Blir presset til å kle av seg

Ungdom med ølkasse

VANLIG SYN: Alkohol er blitt en sentral ingrediens i studentenes fadderuke.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

En undersøkelse gjennomfort ved Norges Handelshøyskole (NHH) viste tidligere i år at hele 40 prosent av studentene opplede drikkepress under fadderuken. Nesten like mange, 37 prosent, følte at intimgrensene ble krenket, blant annet ved at de ble presset til å kle av seg.

- Det er alvorlig og svært uheldig, sier Anna Gursli Langesæter i NHHs studentforening.

- Derfor har vi nå innført en fadderkontrakt, for å bevisstgjøre fadrene det ansvaret de har og presisere at fadderbarnas grenser skal respekteres. Vi har også hatt et infomøte om dette, og skal ha et nytt like før fadderuken starter, sier hun.

Norges Handelshøyskole

SJOKKTALL: 40 prosent av NHH-studentene opplever drikkepress i fadderuken.

Foto: Norges Handelshøyskole

- Er det kommet så langt at det er nødvendig med en kontrakt for fadrene?

- Nei, men det er en god bevisstgjøring av ansvaret, samt et godt signal å sende ut, mener Langesæter.

I 2007 skrev NRK.no om at aktiviteter som simulering av samleie uten klær på, slikking av rotter, kroppstårn med halvnakne mennesker, kleslenke og kosing med eldre medstudenter var del av velkomsten for legestudenter ved Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: – Fester bort studielånet | Skremmes vekk av fadderfyll

- Vi må snu trenden

Lederen for Studentparlamentetet ved Universitetet i Bergen, Tine Øverseth Blomfeldt, er enig med Mæland i at alkohol har fått for stor rolle i fadderuken.

- Vi må snu trenden og dreie fokuset inn på det kulturelle og faglige. Fadderuken skal gi et helhetlig bilde av det å være student. Å lære seg å drikke, det gjør man uansett, sier Blomfeldt.

En arbeidsgruppe i satt ned av Universitetet i Bergen har nå sett på hvordan det kan bli mindre fyll for den kommende fadderuken.

- Vår taktikk er å satse på et alkoholfokus-fritt opplegg, ikke alkoholfrie arrangementer. Hvis vi sier det ikke skal drikkes, blir det fokus på alkoholen. Håpet er at fadderuken skal vise at det fins andre måter å ha det gøy på, sier Blomfeldt.

Mæland happy - så langt

Kommunen skal i høst ta initiativ til et evalueringsmøte, for å se om studentene lykkes i å unngå at fyll og sexpress igjen blir det som huskes av fadderuken.

- Møtet i dag var veldig positivt, og viser at de er godt forberedt på å møte de nye studentene på en positiv måte, sier Mæland.

Siste video

Vestlandsrevyen, 22.09.2017.
Torsdag var det hviledag i VM, og bergenserne fikk teste VM-løypene.
Slik såg det ut i VM-løypene dagen etter temporittet opp Fløyen.