NRK Meny
Normal

Mæland i politiavhør om cruise-saken

Næringsministeren har avgitt vitneforklaring i cruisedåp-saken. Departementet sier initiativet fra korrupsjonssiktede Trude Drevland ikke var avgjørende for at reglene ble endret til fordel for «Viking Star».

Mæland og Viking Star

I AVHØR: Monica Mæland (H) har forklart seg for politiet om regelendringen som ledet frem til den storslåtte dåpsfesten for «Viking Star» på Vågen i Bergen 17. mai i år.

Foto: NTB Scanpix / Tom Guldbrandsen

– Jeg har hatt en samtale med politiet og har etter beste evne forsøkt å bidra til å opplyse saken, sier Mæland (H) i en pressemelding fra regjeringen tirsdag.

Tre ansatte i Næringsdepartementet har tidligere avgitt vitneforklaring i saken, der tidligere bergensordfører Trude Drevland (H), havnedirektør Inge Tangerås og reder Torstein Hagen er siktet for grov korrupsjon.

Et sentralt punkt i siktelsen mot Drevland er hennes rolle i arbeidet med å endre regelverket slik at «Viking Star» fikk plass i Nis-registeret.

Drevland ba Mæland om «raus» vurdering

Etter at rederens advokat ba Drevland ta saken opp med departementet, skrev bergensordføreren ifølge BT følgende i en e-post til Mæland:

«Dersom det ikke skulle være mulig selv etter de nye reglene å få BERGEN bak på 4 cruiseskip, eid av siste direktør i Bergenske Dampskipsselskap Torstein Hagen vil jeg beklage det på det sterkeste. Jeg tillater meg å håpe på en raus og velvillig vurdering av denne henvendelse p.v.a. Viking Cruiseline».

Mæland har tidligere uttalt til VG at regelendringen «er en morsom historie som begynte med at det i høst kom et brev over fjellet» fra Drevland.

I ettertid har hun gått tilbake på denne uttalelsen, og forklart at innspillet fra Drevland var ett av flere.

Cruisedåpsaken

SIKTET FOR GROV KORRUPSJON: Tidligere bergensordfører Trude Drevland (H) og reder Torstein Hagen er sammen med havnedirektøren i Bergen, Inge Tangerås, siktet for grov korrupsjon.

Foto: Ask, Erik / NTB scanpix

– Ville skjedd uten Drevland

Kommunikasjonssjef i Næringsdepartementet, Trond Viken, sa lørdag til NRK at regelendringen ville skjedd uten Drevlands initiativ.

– Svaret er ja, i tråd med regjeringens politikk om å få flere skip under norsk flagg, sa Viken.

I pressemeldingen tirsdag skriver departementet at endringen skjedde i tråd med regjeringens politikk for å få flere skip under norsk flagg, og at saken ble sendt på alminnelig høring.