NRK Meny
Normal

Ber om hastetiltak for å forhindre selvmord

Opposisjonen ber Bent Høie handle raskt for å forebygge selvmord blant psykiatriske pasienter. I dag må helseministeren svare i Stortinget.

Kjersti Toppe

KREVER HANDLING: Kjersti Toppe (Sp) i helsekomiteen på Stortinget vil ha en egen handlingsplan mot selvmord i psykiatrien.

Foto: Vågenes, Hallgeir / VG

– Han har nok gode intensjoner, men her trengs mer konkret handling, mener Kjersti Toppe (Sp) i helsekomiteen på Stortinget.

I ettermiddag utfordrer hun helseminister Bent Høie (H) på hva han vil gjøre for å hindre selvmord i psykiatrien.

NRK fortalte i mai at Norge ikke har oversikt over hvor mange pasienter som har tatt sitt eget liv under offentlig psykiatrisk behandling. Senere dokumenterte Adresseavisen at de samme feilene går igjen ved mange av dødsfallene.

Forskere mener bedre kartlegging kan forebygge selvmord, og har etterlyst et bedre system. I Høies nye handlingsplan mot selvmord og selvskading er utprøving av et nytt kartleggingssystem et av tiltakene.

Men Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF) sier utprøvingen allerede er gjennomført, og mener systemet må på plass så raskt som mulig.

Opposisjonen krever handling

Helseminister Bent Høie i Stortinget sammen med justisminister Anders Anundsen

MÅ SVARE: Helseminister Bent Høie (H).

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I kjølvannet av NRKs sak om 19-åringen Hilde Silden Johannessen, som døde mens hun var innlagt på Sandviken sykehus i Bergen, tok også helsepolitikerne i SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet til orde for bedre kartlegging.

– Dette har vært prøvd ut flere steder allerede, og det er ingenting i veien for å hente erfaring fra to naboland som har lyktes med det. Alt ligger klart. Det handler om å prioritere dette området, sa Ruth Grung (Ap) til NRK.

– Det paradoksale i dette er at mange av dødsfallene skjer mens pårørende tror pasientene er på et trygt sted. Dette handler om folks tillit til helsevesenet, sa Kjersti Toppe (Sp).

Hun har fremmet en interpellasjon som kommer opp på Stortinget i ettermiddag.

Høie må svare

Der må helseministeren svare på følgende:

«Vil regjeringen sikre en nasjonal oversikt over selvmord i psykisk helsevern, og hva vil regjeringen gjøre av tiltak og systemendringer for å hindre selvmord i psykiatrien?»

Høie har tidligere sagt til NRK at han ikke vil ta stilling til om det nye systemet skal innføres før han ser resultatet av et prøveprosjekt som er i gang ved Sørlandet sykehus.

Toppe håper helseministeren vil si ja til en egen handlingsplan mot selvmord i psykiatrien.

– Jeg tror han vil vise til de tiltakene som eksisterer i dag, men det mener jeg er for svakt, sier Sp-politikeren.

Følg Stortinget direkte her:

DIREKTE:Stortinget 3 JUNI