NRK Meny
Normal

Må rives på grunn av rotter, forfall og vandalisme

Så mye kan en nedlagt skole forfalle på halvannet år. Nå skal en av Bergens eldste skoler rives.

Gamle Søreide skole må rives på grunn av rotter, forfall og vandalisme

FORFALLER: Slik ser det ut på gamle Søreide skole, halvannet år etter at lærere og elever flyttet over i nytt skolebygg noen hundre meter unna. I mellomtiden står gamleskolen til forfall. Omfattende hærverk gjør at kommunen nå har besluttet å rive den.

I februar sa Bergen kommune nei til å rive nedlagte Søreide skole. Nå har man gjort helomvending og likevel gitt tillatelse til riving.

Gamle Søreide forfaller og må rives

KONTORET: Inngangen til skolens kontorfløy er spikret igjen.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

– Grunnen til at vi snudde er tilstanden på byggene og miljømessige hensyn. Vi har problemer med forfall, vandalisme og rotter, og da er hensynet til omgivelser og miljø det som betyr mest, sier byggesakssjef Petter Wiberg til NRK.

Skolen ble etablert i 1845 og er den eldste i gamle Fana kommune. I dag er den historiske studieplassen preget av knuste ruter, tagging, vann- og brannskader.

Det er trist for både voksne og barn å se at arbeidsplassen gjennom mange blir utsatt for slikt hærverk.

Atle Myking, Søreide-rektor

Rektor: – Trist

Atle Myking rektor Søreide skole

TRIST: Rektor Atle Myking.

Foto: Privat

17. februar 2014 flyttet den kommunale barneskolen inn i et nytt skolebygg på Oddemarken, dimensjonert for 600 elever. I mellomtiden står gamleskolen til forfall.

Atle Myking var i mange år rektor ved gamle Søreide skole, og har fortsatt jobben på den nye skolen.

– Hva synes du om at forfallet har skjedd så raskt på en skole der det inntil i fjor var full drift?

– Skolebygningen ble fraflyttet fordi den var for liten samt at store deler av bygningsmassen var i svært dårlig stand og uegnet til skolebruk. At kommunen ønsker å rive er forståelig, særlig etter et omfattende hærverk det siste året. Det er trist for både voksne og barn å se at arbeidsplassen gjennom mange blir utsatt for slikt hærverk, sier Myking til NRK.

Ifølge Fanaposten er det en liten ungdomsgjeng med 13-14-åringer som er hovedarkitektene bak hærverket. Deriblant påtenning av bosspann og knusing av vasker og tappekraner.

Gamle Søreide forfaller og må rives

SKAL RIVES: I februar sa Bergen kommune nei til å rive nedlagte Søreide skole. Nå har man gjort helomvending og likevel gitt tillatelse til riving.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Kjemper for ny ungdomsskole

Tomten til gamle Søreide skole skal etter planen selges til private eiendomsutviklere. Et salg ble stoppet i fjor, da innbyggerne protesterte og leverte nærmere tusen underskrifter til politikerne.

Mange på Søreide ønsker seg ny felles ungdomsskole for Sandsli og Søreide, og håper at den gamle skoletomten skal bli brukt til det. 19. august arrangeres folkemøte om saken.

– Vi ar godkjent søknaden om å rive, og kommunens eiendomsavdelingen har ansvar for rivingen. Hvor langt de har kommet vet jeg ikke, heller ikke prisen, sier byggesakssjef Wiberg.

Byrådet har tidligere bevilget ti millioner til å rive gamle Søreide skole. Planen er at dette skal skje i løpet av høsten.

Gamle Søreide skole forfaller

ØNSKER NYBYGG: Den gamle kunstgressbanen er fortsatt i bruk av lokale idrettsungdommer. Foreldre i området ønsker at man bygger en ny ungdomsskole på tomten.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.