NRK Meny
Normal

Lysbakken til frontalangrep på Ap

Audun Lysbakken går hardt ut mot Bergen Ap etter at samarbeidet med SV havarerte etter valget. – De har valgt bort sine gamle venner, sier SV-lederen.

Audun Lysbakken

TALER: Audun Lysbakken taler fredag formiddag til SVs landsstyremøte på Tøyen i Oslo.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Fredag innledet SV sitt landsstyremøte på Tøyen i Oslo. Partileder Audun Lysbakken brukte deler av talen sin på situasjonen i Bergen etter valget.

Erlend Horn, Harald Schjelderup og Dag Inge Ulstein

NYTT BYRÅD: Erlend Horn (V), Harald Schjelderup (Ap) og Dag Inge Ulstein (KrF) er nå i ferd med å utforme plattformen for byrådssamarbeid i Bergen.

Foto: Eivind Pettersen / NRK

– Jeg er utrolig skuffet over hvordan Arbeiderpartiet har opptrådt i Bergen. I stedet for å bruke det helt nye flertallet bergenserne har stemt fram, har Ap valgt å gå til et parti som brukte hele valgkampen til å argumentere for fortsatt blått styre, sier Lysbakken.

Ap og KrF hadde før valget avtalt å samarbeide, og trengte etter Aps gode valgresultat (37,8) kun støtte fra ett annet parti for å få flertall. Likevel inviterte de både Venstre og SV til sonderingssamtaler med tanke på å overta byrådsmakten fra Høyre og Frp.

SV takket nei, fordi de ikke ville samarbeide med Venstre, og har siden kritisert Ap for å invitere Venstre inn i byrådet.

LES MER: – SV har forspilt sine byrådssjanser

– SV var klare til å delta i samarbeid

– Bergen SV har hele tiden vært klar på at et samarbeid med Venstre i byråd ikke var aktuelt, sier Lysbakken.

Harald Schjelderup og Erlend Horn

SAMARBEIDER: Byrådslederkandidat Harald Schjelderup (Ap) og Venstre-topp Erlend Horn i samtale før partilederdebatten valgnatten på Litteraturhuset i Bergen.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Han mener tyngdepunktet i bergenspolitikken ville blitt liggende for langt til høyre med et Ap/SV/KrF/V-byråd, men sier SV tross det rødgrønne flertallet var klare til å forhandle med KrF.

LES OGSÅ: – KrF ønsket SV med i byråd

SV-lederen mener likevel avtalen mellom Ap og KrF er uheldig.

–Vi har fått en oppvisning i hvordan koalisjoner ikke bygges. Først finner man seg en bestevenn, og så blir andre invitert til jobbintervju for rollen som sistemann i venneflokken. Det var en lite tillitvekkende start, sier Lysbakken i talen til landsstyremøtet.

– Ap må ta ansvaret

Han mener Bergen SV gjorde rett i å ikke møte til sonderingssamtalene med Venstre, og at Ap visste at dette ville bli utfallet da de kalte inn til felles sonderinger.

Mikkel Grüner

SA NEI: SV-topp i Bergen, Mikkel Grüner.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

– Det verste jeg vet i politikken er når spin brukes til å tåkelegge reelle politiske valg. Det er en ærlig sak at Ap har valgt Venstre foran SV. Det er ikke en ærlig sak å framstille det som om det var SV som sa nei til samarbeid, sier Lysbakken.

Han mener derfor Ap og byrådslederkandidat Harald Schjelderup må ta ansvaret for splittelsen på venstresiden.

– Det er Arbeiderpartiet som har valgt bort sine gamle venner, til fordel for to av partiene som sørget for tolv års borgerlig styre. Om de ikke endrer kurs, er vi henvist til å sitte i rødgrønn opposisjon til Aps byråd, sammen med Rødt, MDG og Sp.

SCHJELDERUP SVARER: – Lysbakken og jeg har nok ulik virkelighetsoppfatning

– Viktig maktpolitisk

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam mener Ap har en klar strategi for å lokke Venstre og KrF over fra høyresiden til neste stortingsvalg, og at sentrumssamarbeid i store kommuner og fylkeskommuner bidrar til det.

Audun Lysbakken og Jonas Gahr Støre

UT MOT Ap: Audun Lysbakken og Jonas Gahr Støre under NRKs partilederdebatt i Stortingets vandrehall valgnatten. Nå går Lysbakken ut mot Ap i Bergen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Rent kynisk og maktpolitisk er det viktigere å sikre seg samarbeid med Venstre og KrF. SV har heller ikke mye handlingsrom når et Ap/V/KrF-byråd sitter ved makten. De kommer jo ikke til å alliere seg med Høyre og Frp, akkurat, sa Takvam da han kommenterte situasjonen i Bergen etter valget.

LES MER: – Ap ofrer SV for å sikre seg regjeringsmakt

Siste video

Programleiar: Jan Børge Lervik
Forsvaret detonerte håndgranaten som onsdag ble funnet på parkeringsplassen ved legevakten.