Her slår lynet ned i huset til Gunnhild: – Gnistene haglet over gulvet

Et kraftig tordenvær herjet over store deler av Vestlandet søndag. På Stord tok det fyr i sikringsskapet da lynet slo ned i pipen på et hus.

Naboen filmet dramaet da et lynnedslag traff midt i et nabolag på Dalen på Stord.

SE VIDEO: Naboen filmet dramatikken da et lynnedslag traff midt i et nabolag i Dalen på Stord.

– Det smalt høyt! Som en liten nyttårsrakett, sier Gunnhild Høgås, som bor i et av husene som ble rammet av lynnedslag søndag.

Slo ned i teglsteinspipe med stålrør

Det voldsomme lynnedslaget i Dalen på Rommetveit, nord for Leirvik, ble ved en tilfeldighet fanget på film av nabo Hege Ripegutu. Hun hadde plassert mobilen i vinduet i håp om å få noen gode bilder.

– Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Jeg ble satt ut lenge etterpå, for det var så voldsomt. Det viser hvor sterke krefter som er i sving, sier naboen til Stord24, som omtalte lynnedslaget først.

Lynet slo ned i en teglsteinspipe hvor det ble montert nye stålrør i vinter. Smellet var så kraftig at det brant hull i pipen og tok fyr i sikringsskapet.

– Åpne flammer

– Det var åpne flammer, men heldigvis var vi hjemme. Mannen min og to som var på besøk åpnet skapet og pøste på med vann. Brannen var slukket da brannvesenet kom, forteller Gunnhild Høgås.

Selv befant hun seg kun en halv meter fra ovnen i stua da det smalt. Gnistene fra lynnedslaget haglet over gulvet som små sveiseperler, forteller hun.

– Vi har fortsatt hus, og ingen av oss er skadet. Det er pipen som har fått seg en trøkk.

Slo ned 700 ganger i minuttet

Tordenværet som rammet Rogaland og Hordaland søndag var av det kraftige slaget.

På det meste slo lynet ned over 700 ganger i minuttet, ifølge meteorolog Frode Hassel ved Vervarslinga på Vestlandet. Flere stedet i distriktet ble det meldt om brann som følge av lynnedslag.

Lynnedslag på Vestlandet, 30. juni

LYNNEDSLAG: Denne oversikten fra Meteorologisk institutt viser at det var 14.831 lynnedslag siste seks timer fra klokken 10.45 søndag. FOTO: LYN.MET.NO

Foto: Lyn.met.no

– Kunne utviklet seg til større brann

Dersom det ikke hadde vært noen hjemme i huset da lynet slo ned, kunne lynnedslaget utviklet seg til en større brann. Det bekrefter innsatsleder Jan Tore Brückner i Stord brann og redning.

– Lynet slo ned i skorsteinen som var fôrt med stålrør. Det leder lyn veldig godt, og gikk videre inn i det elektriske anlegget som slo ut sikringsskapet, sier Brückner.

Ifølge innsatslederen er det ikke uvanlig at bolighus har skorstein med stålrør som er skjult med treverk eller annet brennbart materiale.

– Det er mange hus som har slike rør, sier Brücker.

Mangler strøm

Inntil videre er det lynrammede huset på Stord uten strøm. Mandag var montører fra elverket på plass for å undersøke skadene på anlegget.

– De jobber som bare det her, men det går nok en stund før vi har strøm igjen, sier Gunnhild Høgås.

Søk i valresultata

valg-dekorasjon