NRK Meny
Normal

Statoil-sjef besøker likevel ikke pårørende i Bergen i dag

Konsernsjef i Statoil, Helge Lund, kommer likevel ikke til Bergen torsdag for å besøke pårørendesenteret på Kokstad.

Konsernsjef for Statoil Helge Lund

TIL BERGEN I DAG: Konsernsjef Helge Lund sa på en pressekonferanse torsdag morgen at han vil dra til Bergen for å besøke pårørendesenteret senere i dag.

Foto: NTB Scanpix

Totalt 13 norske Statoil-ansatte har vært involvert i terroranslaget mot gassanlegget i In Amenas i det sørlige Algerie. Fire av disse er bekreftet å være i trygghet. Statoil har opplyst at ni norske arbeidere er involvert i gisselaksjonen.

Scandic Bergen Airport

SAMLER PÅRØRENDE: Pårørende til de berørte av gisselaksjonen i Algerie er samlet på Scandic Bergen Airport Hotel på Kokstad i Bergen.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Minst fem av de 13 har tilknytning til Hordaland og Sogn og Fjordane. Av disse skal minst tre være i sikkerhet på militærbasen. Situasjonen er uavklart for de siste to.

Statoil-sjefen skulle til pårørendesenteret

Statoils konsernsjef Helge Lund sa på en pressekonferanse torsdag morgen at han vil dra til Bergen for å være tilstede på pårørendesenteret på Kokstad.

– All vår kraft er fortsatt rettet mot å få våre medarbeidere trygt hjem og å gi den støtte og hjelp vi kan til de berørte og pårørende. Rundt omkring sitter kolleger og pårørende og venter på nytt om sine, sa Lund på pressekonferansen, hvor det ellers ikke fremkom noe nytt om situasjonen i Algerie.

Reisen har imidlertid blitt utsatt.

Det er ikke kjent hvor mange pårørende som har benyttet tilbudet på hotellet. Statoil har også opplyst at de som ikke har anledning til å komme til Bergen, vil få tilbud om hjelp der de er.

Statoil har opprettet et telefonnummer for pårørende. Nummeret er 800 83 003.

MER OM GISSELAKSJONEN: Algeriske styrker omringer gassanlegget | Statoil: Ni norske ansatte involvert i gisselaksjonen | Vil ta gislene ut av landet

Kriseteam i beredskap

Astrid Aarhus Byrknes

- FORFERDELIG SITUASJON: Ordfører Astrid Aarhus Byrknes i Lindås sier kommunens kriseteam er i beredskap.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK
Statoils anlegg i Algerie

TERRORANGREP: 41 personer skal være tatt som gisler av militante islamister ved gassanlegget i In Amenas.

Foto: - / Afp

– Dette er en forferdelig situasjon som påvirker lokalmiljøet. Folk her er veldig opptatt av dette, sier Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes (Krf) til NRK.no.

Ordføreren har ikke fått bekreftet eller avkreftet at noen av gislene er fra regionen, men sier kommunen har satt sitt kriseteam i beredskap.

– Om noen har behov for oss, vil vi stille opp med hjelp. Det er både psykolog, lege, helsesøster og prest i kriseteamet, sier Byrknes.

Avventer å be om bistand

Også Bergen kommune har hevet beredskapen.

– Vi følger situasjonen tett og har tilbudt bistand til både Statoil og fylkeslegen, sier informasjonssjef Eva Hille til NRK.no.

Fylkeslege Helga Arianson sier hun foreløpig ikke har bedt om bistand.

– Min oppgave er å se til at noen stiller opp. Statoil har ressurser på dette feltet og har opprettet pårørendesenter. Men hvis noen ber om hjelp, er vi klare, sier Arianson.

NOKAS-vakter vokter pårørende

På Statoils pårørendesenter på Scandic Bergen Airport Hotel er det torsdag morgen lite aktivitet. Her har selskapet tilbudt krisepsykolog og andre nødvendige tjenester siden i går.

– Tre NOKAS-vakter står i resepsjonen, ellers er det lite som skjer nå i morgentimene, sier NRKs reporter Anders Ekanger.


Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.