NRK Meny
Normal

Luftsport-ulykken: Flygeren hadde ikke papirene i orden

Personen som måtte berges av nødetatene etter da han krasjlandet i Arna, hadde ikke gyldig lisens til å fly. Nå skal politiet granske saken.

Helikopter paragliderulykke Unneland

HER HENTES HAN OPP: Sea King-helikopteret henter opp den skadde mannen fra fjellsiden i Arna. 24-åringen ble fløyet til Haukeland universitetssjukehus.

Foto: Lars Chr. Wallace / NRK

Mannen (24) som krasjlandet i en fjellskrent ved Unneland i Arna mandag kveld, hadde ikke gyldig lisens til å kjøre «speedrider».

Piloten utløste en større redningsaksjon, og måtte berges ned fra fjellskrenten av et Sea King redningshelikopter.

Ulykken som først ble beskrevet som en paragliderulykke, har senere vist seg å være en ulykke under såkalt «speedriding».

Speedriding er en ekstremsport som innebærer å fly med en mindre vinge, nær terreng og ofte med ski på beina. Vingene er mindre enn på en paraglider, og de raskeste vingene kan gå fortere enn 100 kilometer i timen.

Hadde ikke lisens

– Mandag var det ingen problemer med værforholdene, så vidt jeg vet, og en speedrider tåler ganske kraftigere værforhold enn det en paraglider gjør, sier styremedlem i Voss Hang- og paragliding klubb, Morten Knapstad.

Alle hendelser med personskade skal meldes inn til Norges luftsportsforbund (NLF). NLF har ikke vært i kontakt med den skadde, men ble varslet av politiet mandag kveld.

En slik sak kaster et veldig negativt lys på sporten.

Faglig leder i Bergen Hang- og paragliding klubb, Nikolas Van Etten

– Medlemmer er pliktige til å sende inn en hendelsesrapport i ettertid, sier Bjørn Trygve Hammer i NLFs faglige ledergruppe.

Mannen som ble skadet hadde ikke gyldig lisens da ulykken skjedde.

– Mannen har gått kurs, men ikke betalt medlemskapet, sier Hammer, som håper det kun dreier seg om en glipp.

NLF har vært i dialog med luftfartstilsynet, som skal følge opp saken videre. Politiet er også informert om at lisensen til mannen ikke var gyldig.

Speedriding

SPEEDRIDING: Vingene er lette og laget av stoff, slik at du kan fly i veldig stor fart med ski på beina.

Foto: Bjørn Magne Bryn

– Kaster negativt lys over sporten

På NLFs hjemmeside presiserer de hvor viktig det er å få sporten ren. De poengterer at det er ulovlig å fly speedrider i Norge uten medlemskap i nasjonale forbud.

«Vi vet at mange skikjørere har kjøpt vinger og flyr ulovlig med disse», skriver de videre.

Det er et viktig fokus i forbundet å få slutt på dette.

– Som klubb er vi opptatt av alt folk flyr i henhold til gjeldende regelverk og i trygge forhold. En slik sak kaster et veldig negativt lys på sporten, og spesielt i slike tilfeller, når utøverne ikke har papirene i orden, sier faglig leder i Bergen Hang- og paragliding klubb, Nikolas Van Etten.

24-åringen har så langt avvist å kommentere saken.

Politiet undersøker saken

Politiet har opprettet en undersøkelsessak etter ulykken, og skal se nærmere på den.

Informasjonen om utøverens papirer endrer ikke saken, men politiet tar det med seg i behandlingen.

– Det kan godt være det ligger noe her, og det skal vi undersøke nærmere, sier Geir Kristiansen, politioverbetjent ved Bergen nord politidistrikt.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås