Hopp til innhold

Løy på seg smerter for å få føde

Gravide i Bergen som drar til Voss for å få satt i gang fødselen når Haukeland sykehus nekter, blir sendt hjem igjen. Linda Skjellanger bløffet for å få føde.

Linda Skjellanger og lille Anna

BLØFFET: Her er lille Anna én måned gammel. Linda Skjellanger ville løyet igjen for å få satt i gang fødselen.

Foto: Privat

– Jeg er ikke stolt av å ha løyet, men i denne situasjonen ville jeg ha gjort det om igjen, forteller Linda Skjellanger fra Bergen.

Det er sen høst, 2010. Linda Skjellanger er gravid på overtid med veslejenta. Hun har problemer med pusten, har høy puls og er sliten.

Linda Skjellangers datter Anna

NYFØDT: Lille Anna ble født på Voss sjukehus 19. november i 2010.

Foto: Privat

Hun har allerede vært innlagt fire ganger for å tilført oksygen, men likevel nekter Kvinneklinikken å sette i gang fødselen.

Kommenter saken nederst i artikkelen!

– Jeg bønnfalt dem

Debatten om når man skal sette i gang fødsler har pågatt lenge. Haukeland har tradisjon for å la kvinner føde naturlig, og har gode overlevelsestall å vise til.

Mange gravide i Bergen som går over termin, tror at dersom Haukeland nekter å sette i gang fødselen, kan de reise til Voss for en ny vurdering.

Men en avtale mellom sykehusene hindrer dette. Skjellanger får beskjed om dette da hun kommer til Voss. Men hun gir seg ikke.

– Jeg bønnfalt dem om å sette i gang fødselen, forteller hun.

Deretter bløffer hun på seg sterke smerter, og dermed får hun satt i gang fødselen på Voss likevel. Lille Anna var 4000 gram og var 51 cm lang.

Det skal ikke forekomme overprøving av kompetente beslutninger i faglige spørsmål dersom pasienter velger å bytte sykehus underveis i behandligsforløpet. Dersom nye forhold/opplysninger kan tilsi endring av tidligere beslutninger, skal denne drøftes mellom involverte leger.

Samarbeidsavtale mellom Voss sjukehus og Kvinneklinikken

Deler av samme hus

Overlege Per Børdahl

Overlege ved Kvinneklinikken, Per Børdahl ser på Voss og Kvinneklinikken på Haukeland som en avdeling.

Foto: Andreas Grimsæth / NRK
Rune Skjælaaen

IKKE FORNØYD: Pasientombud i Hordaland, Rune Skjælaaen tror avtalen mellom sykehusene handler om prestisje.

Foto: Heidi Lise Bakke / NRK

Årsaken til at gravide ikke kan få en ny vurdering på legene på Voss, er at både Voss sjukehus og Kvinneklinikken er en del av Helse Bergen.

– Det er ikke slik at man kan få en vurdering av en annen spesialist innenfor dette huset, sier klinikkoverlege ved Kvinneklinikken på Haukeland, Per Børdahl.

– Hvis man ønsker en ny vurdering, er man selvfølgelig velkommen til det da det er fritt sykehusvalg, legger han til.

Man kan altså gjøre det på Stord sjukehus, men ikke Voss?

– Ja.

– Dette er ikke bra

Pasientombud i Hordaland, Rune Skjælaaen, er ikke fornøyd med avtalen mellom Haukeland og Voss.

– For meg virker dette som prestisje. Mer enn det å skulle ta vare på fødende kvinner som søker en trygg avslutning på svangerskapet sitt. Det synes ikke jeg er bra, sier han.

Lille Anna er nå ni måneder gammel. En frisk og fin liten jente. Mor Linda Skjellanger sier hun ville løyet igjen i samme situasjon.

– Selvfølgelig er det best på den naturlige måten, men det er grenser for hvor streng man skal være. Man skal tross alt ta vare på flere liv, sier hun.