Hopp til innhold

Lover å ta brøytekritikken på alvor

Kommunen og vegvesenet har blitt nedringt av bergensere som har klaget på brøytingen. – Vi kom skjevt ut og har mer å gå på.

Brøytekritikk

LOVER Å TA GREP: Brøytesjefene tar selvkritikk, her (fra v.) Håkon Toverud, kontrollinspektør i Statens vegvesen og Øyvind Haga, fagdirektør i trafikketaten i Bergen kommune. Her er de på vei over parkeringen til NRK på Minde.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Tre dager etter det tunge snøfallet i Hordaland er det fortsatt mange veier som er dårlig brøytet og såpeglatte. Bergen er ikke noe unntak.

Telefonene har ikke stått stille, og mange har klaget. Blant annet på at det kun er sprøytet salt, mens snøslapset ikke er blitt fjernet.

Vi har på vår side hatt alle våre mannskaper ute og gjort så godt vi kunne, men vi kom skjevt ut på fredag med veldig vanskelige forhold.

Øyvind Haga, trafikketaten i Bergen kommune

Klagestorm

NRK tok en tur på gaten i Bergen og spurte publikum hva de synes om brøytekvaliteten:

  • «Jeg er meget misfornøyd.»
  • «Det kunne vært mye bedre.»
  • «Du må vasse i sørpe.»
  • «Det er helt forferdelig å ta seg frem på dette føret. Jeg er målløs.»
  • «Jeg må gå med brodder og hele pakken.»
  • «Det er utfordrende og vanskelig.»

LES OGSÅ: Robert hjalp minst 30 bilister i snøkaoset

– Vi kom skjevt ut

Statens vegvesen har ansvaret for å brøyte alle veier som ikke er kommunale, mens Bergen kommune brøyter sine. Gårdeierne må brøyte fortauene utenfor sine eiendommer.

Øyvind Haga er fagdirektør i trafikketaten i Bergen kommune. Han opplyser til NRK at det mandag ettermiddag har vært 54 brøyteenheter i sving.

– Hvordan forklarer du kritikken?

– Vi er mange som har ansvar for å få vekk snøen i Bergen. Det er gårdseiere som skal gjøre sin jobb på fortauene utenfor sine gårder. Vi har på vår side hatt alle våre mannskaper ute og gjort så godt vi kunne, men vi kom skjevt ut på fredag med veldig vanskelige forhold. Det kom mye snø på kort tid midt i rushet, innrømmer Haga.

LES OGSÅ:

Trenger tid

Brøytemannskapene sto fast i køen og snøen frøs til is før man rakk å fjerne den.

– Dette har vi levd med ettervirkningene av frem til nå. Vi har fortsatt alle tilgjengelige mannskaper ute, 54 enheter, for å ta vekk snø og is, selv om vi strever med å få det til og trenger tid, sier fagdirektøren.

– Er bilister og fotgjengere for kravstore?

– Nå har vi lovet at folk skal kunne kjøre piggfritt på mest mulig svart asfalt, og da må vi få mest mulig snø vekk. Men vi bor på de breddegrader at det av og til kommer mye snøfall, og det må vi leve med.

– Må være på tå hev

Håkon Toverud er kontrollinspektør i Statens vegvesen.

– Dessverre er ikke alle fornøyde med brøytingen på riks- og fylkesveiene heller. Vi har de samme utfordringene som kommunen. Vi prøver i forkant å drive preventiv virksomhet ved å kjøre på salt. Men her er marginene små, og det har vi sett nå.

– Er dere fornøyde med jobben som er gjort?

– Nei, vi har nok mye mer å gå på i forhold til å løse jobben raskere enn vi gjorde denne gangen. Vi har nå jevnlig kontakt med entreprenørene og vil gjennomgå denne værhendelsen. Kontrakten på vintertiltakene er såpass streng at her er det mange som må være på tå hev og i forkant, sier Toverud.