NRK Meny
Normal

En av de pågrepne løslatt

Politiet valgt å løslate en av de tre som er siktet for å ha plyndret Kinasamlingen på Permanenten Vestlandske Kunstindustrumuseum i Bergen.

Overvåkningsbilder fra Permanenten museum i Bergen viser tyvne som stjeler over 20 kinesiske kunstgjenstander.

HER RUNDSTJELER DE KINASAMLIINGEN: Her bryter tyvene seg inn og stjeler 25 uerstattelige gjenstander.

I går kom nyheten om at politiet hadde pågrepet og siktet tre menn for grovt tyveri fra Kinasamlingen natt til lørdag 5. januar i år. 25 uerstattelige gjenstander ble stjålet fra museets montre, som ble brutalt knust av tyvene.

– Ikke grunnlag for fengsling

Nå bekrefter politiet at en av de tre er satt fri.

– Vedkommende er løslatt fordi vilkårene for varetektsfengsling ikke lenger er til stede, sier etterforskningsleder Jørn Solsvik ved Hordaland politidistrikt til NRK.no.

Det betyr at politiet verken frykter bevisforspillelse eller gjentakelse. Ifølge bt.no skal mannen ha forklart sin rolle i saken, noe som stemmer overens med opplysninger politiet har om innbruddet fra før.

Erlend G. Høyersten

OPTIMIST: Museumsdirektør Erlend G. Høyersten.

Foto: Jørgen Eide

– Mannen er fortsatt siktet i saken, sier Solsvik.

Ber om fire uker for de to andre

De to andre pågrepne vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett torsdag kl. 12.45. Påtalemyndigheten vil da be om at begge blir fengslet for inntil fire uker.

Politiet holder kortene tett til brystet i saken og sier det vil bli begjært lukkede dører under fengslingsmøtet, noe som betyr at pressen ikke får være i rettssalen mens rettsmøtet pågår.

– Dette er en alvorlig sak med flere impliserte, og vi ønsker ikke at de skal finne ut gjennom media hva politiet vet og ikke vet, sier Solsvik.

Direktøren: – Optimist

Museumsdirektør Erlend G. Høyersten sier til NRK at han er glad for at politiet har gått til pågripelser bare tre uker etter det frekke tyveriet.

– I utgangspunktet er jeg optimist. Jeg vet ingenting og vil heller ikke spekulere, men det er klart det er gunstig at de har greid å pågripe noen så raskt, sier Høyersten.

LES OGSÅ: – Norge er et lett bytte for internasjonale kunsttyver

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås