Hopp til innhold

Lommemannen-etterforsker inn i overgrepssaken

Hun bidro sterkt til at Lommemannen ble avslørt. Kari Landrø fra Kripos bistår nå i etterforskningen av barnehageovergrepene i Bergen.

Kari Landrø i midten Kripos

SKAL FINNE SPOR: Kripos-etterforsker Kari Landrø (i midten) bistår bergenspolitiet i den alvorlige overgrepssaken som er rullet opp. Her er hun avbildet i forbindelse med etterforskingen av dødsfallet til en 13 år gammel jente i Valdres.

Foto: Karl Braanaas / Budstikka

En 31 år gammel mann har erkjent overgrep mot fem gutter han hadde ansvar for i to ulike barnehager i Bergen. Kripos har så langt sendt to personer til Bergen for å hjelpe politiet i den omfattende etterforskningen.

Kripos bistår under avhørene av barna. I tillegg er den erfarne etterforskningslederen Kari Landrø helt sentral i jobben som gjøres ved politihuset i Bergen.

– Vi bidrar med etterforskningsledelse og på avhørssida. Så får vi se om vi skal bidra med andre ting etter hvert, sier presseansvarlig Ida Dahl Nilssen i Kripos til NRK.

Profilert

Landrø har jobbet med to av de mest profilerte og graverende sakene som har rammet barn i Norge det siste tiåret.

Hun bisto Innlandet politidistrikt da en 13-åring omkom nyttårsaften på Beitostølen som følge av utmagring. Moren er siktet for grov omsorgssvikt.

– Kripos har mange etterforskere med lang og god erfaring fra større saker og Kari Landrø er en av dem, fortsetter Nilssen.

– Så kan det hende at det blir et skifte av etterforskningsleder i Bergen på et tidspunkt. Hun har også andre saker hun jobber med.

NRK har denne uken bedt om et intervju med Landrø, men hun har takket nei.

Barnehageansatt erkjenner overgrep mot flere barn

En 31 år gammel mann er siktet for seksuelt overgrep mot fem barn i to barnehager i Bergen. Mannen har selv navngitt guttene i avhør med politiet.

Foto: Hommedal, Marit / NTB Scanpix/Faksimile fra Facebook

Koblet opplysninger

Landrø ble dessuten landskjent etter at Lommemannen-saken ble rullet opp på slutten av 2000-tallet. Mens hun jobbet som politibetjent i Romerike politidistrikt, kartla hun og en kollega over 70 overgrepssaker mellom 2000 og 2004.

Som de første i politiet mente de å se en sammenheng mellom overgrepene.

Landrø og kollegaen gjenkjente mønsteret bak Lommemannens atferd: Måten han tok kontakt på, målgruppen hans som var gutter mellom seks og tolv år, og de seksuelle handlingene.

Rettstegning fra Lommemann-rettssaken

«Lommemannen» ble løslatt i november 2014 og har flyttet til hjemfylket Hordaland.

Foto: Tegning: Ester Bjørneboe

Saken henlagt

Men arbeidet deres ble stanset i 2004 på grunn av manglende ressurser og manglende støtte fra kolleger. Få trodde på teorien om at en serieforbryter kunne stå bak de mange seksuelle overgrepene mot unge gutter.

Først da Landrø fikk jobb i Kripos i 2006 og fikk Lommemannen-saken i fanget på nytt, nærmet de seg et endelig gjennombrudd.

Etter hvert fikk Landrø og kollegene tips om både gamle og nye saker som kunne kobles til Lommemannens måte å operere på. De forsto etter hvert at han hadde operert helt siden 1970-tallet.

Landrø var sentral i Lommemannen-etterforskningen helt til pågripelsen i Bergen 11. januar 2008.

I dag er Landrø etterforskningsleder i Kripos. Hun arbeider tett på politiledelsen i Bergen for å komme til bunns i den aktuelle overgrepssaken i Bergen.