Lokalpolitikere gir bort pengene sine for å hjelpe flyktningene

Nå håper de givergleden vil spre seg over hele Norge. – Det kan virkelig bety en forskjell, sier initiativtakeren.

Petter Sexe Ulriksen og båtflyktninger

RØRTE VERDEN: Bildet av Laith Majid (44) som gråtende omfavner barna sine på Kos 15. august har gått verden rundt. – Jeg er selv far, og har sett litt for mye elendighet, sier lokalpolitikeren Petter Sexe Ulriksen.

Foto: Jo Lerheim / DANIEL ETTER / NYT

Mandag kveld hadde kommunestyret i Hardanger-kommunen Ullensvang sitt siste møte før valget. Venstre-politiker Petter Sexe Ulriksen benyttet anledningen til å ta opp en sak som for ham den siste tiden har fått lokalpolitikken til å fremstå som ubetydelig.

– Jeg er selv far, og er opptatt av utenrikspolitikk, og jeg har over tid sett litt for mye elendighet rundt flyktningene som kommer til Europa. Jeg har lenge tenkt på hva jeg kan bidra med i den store humanitære krisen som foregår, uten å egentlig finne noe godt svar, sier han til NRK.

Under kommunestyremøtet reiste han seg med en appell til politikerkollegaene om at de sammen kunne utgjøre en forskjell.

– Jeg stilte spørsmål ved hva vi kunne gjøre for å hjelpe. Det ble en veldig god tverrpolitisk debatt. Vi endte opp med å vedta at kommunen gir 10.000 kroner, i tillegg til at alle politikerne gir bort møtegodtgjørelsen sin, forteller han.

LES OGSÅ: Legger frem flyktningforslag

– Kan bli opp mot 20 millioner kroner

Nå skal administrasjonen bestemme hvilken organisasjon som skal få pengene, totalt 22.600 kroner.

Ikke den store summen, når man vet at flere millioner mennesker er på flukt fra borgerkrigen i Syria. Men det viktigste for lokalpolitikerne i Ullensvang er smitteeffekten de håper vil oppstå.

– Vi vedtok også å gå ut med en oppfordring til alle kommunene i Norge til å gjøre det samme som oss. Jeg har regnet på det, og da begynner vi å snakke om opp mot 20 millioner kroner. Det kan virkelig bety en forskjell for mange mennesker som trenger hjelp, sier Ulriksen.

Ordfører: – Kan virkelig bety noe

Solfrid Borge

ORDFØRER: Solfrid Borge (Sp).

Foto: Senterpartiet

Ullensvang har tatt imot flyktninger siden 1987, og har nettopp utvidet det kommunale flyktningmottaket.

– Vi er nok en foregangskommune, i alle fall i Hardanger. Vi bidrar med vårt mottaksapparat til nabokommuner som tar imot flyktninger, sier ordfører Solfrid Borge (Sp).

Til høsten skal kommunen, som har rundt 3.500 innbyggere, vurdere om de skal ta imot 30 flyktninger, mot dagens 15, hvert år.

– Vedtaket vi gjorde nå, handlet om å gjøre noe med det vi ser i media om flyktningstrømmen. Det var det bred enighet om å gjøre. Og hvis flere gjør det samme, kan det virkelig bety noe, sier Borge.

– Håper det kan bli nasjonalt

Ulriksen har allerede fått lovnader fra nabokommuner om at politikerne der også vil donere bort møtegodtgjørelsen. Han har også fått gode tilbakemeldinger fra partikollegaer fra andre kanter av landet.

– Vi tenkte først lokalt, men endte opp med noe vi håper kan bli nasjonalt. Det er ikke den store summen for hver kommune, så jeg mener alle kan og bør være med å bidra. Om pengene skal gå til å hjelpe flyktningene her eller der betyr ikke så mye, det viktigste er at vi hjelper, sier Ulriksen.

LES OGSÅ: Bildet rørte verden: Nå er de i Tyskland