– Debatten om fattigdom har vært sterk for mine nærmeste

Presset etter tiggersaken førte til at Byråd Lisbeth Iversen går ut av byrådet i Bergen.– Folk ropte «ta tiggerne med deg og gå» i 17. mai-toget, forteller hun til NRK.no.

Presset etter tiggersaken førte til at Byråd Lisbeth Iversen går ut av byrådet i Bergen.– Folk ropte «ta tiggerne med deg og gå» i 17. mai-toget, forteller hun til NRK.no.

SE VIDEO: Se hele intervjuet med Lisbeth Iversen som går av som byråd i Bergen.

– Det kom en del tilrop under 17. mai-toget, forteller Lisbeth Iversen.

Den erfarne KrF-politiken annonserte i dag at hun går av etter ti år i byrådet i Bergen.

– Folk sa ting som «der er hun med de tiggerne», «ta tiggerne med deg og gå», og den type ting, sier hun til NRK.

Romsaken tynget familien

Lisbeth Iversen går av

TILROP: På pressekonferansen på rådhuset i Bergen i dag fortalte Iversen at hun og familien fikk tilrop under 17. mai-toget.

Foto: NRK

Hun fortalte selv på pressekonferansen at det var presset etter sakene om tiggere og romfolk i Bergen som gjør at hun tar en pause i politikken.

– Det er ikke til å stikke under en stol at de siste ukenes debatt knyttet til fattigdom i Bergen, den har vært relativt høylytt. Den har vært sterk for mine nærmeste spesielt. Da har de hatt samtaler med sin mor og lurt på om jeg kunne tenke meg å ha en pause fra politikken, sier Iversen til NRK.no.

Lisbeth Iversen fra KrF er den som har sittet lengst som byråd i Bergen. Når hun nå går av er hun byråd for sosial, bolig om områdesatsing i Bergen.

Ville åpne svømmehall for tiggere

Lisbeth Iversen har den siste tiden vært sterkt involvert i debatten om tiggere, romfolk og sanitære forhold for personer på gaten i Bergen.

Hun tok blant annet til orde for å åpne svømmehallen Sentralbadet for tiggere og uteliggere. Det forslaget ble imidlertid avkreftet av resten av byrådet i Bergen dagen etter, og var ikke klarert da Iversen gikk ut med det.

Saken har vært en belastning for både KrF-politikeren og familien hennes.

– Hensynet mellom politikk og familieliv er det jeg som må ta, og det gjør jeg nå. Det er veldig krevende fordi man har så mye engasjement, sier hun til NRK.

Dronning Sonja åpner Bybanen på Festplassen

ÅPNET BYBANEN: Arbeidet med Bybanen har vært en av prosjektene Lisbeth Iversen har jobbet mye med. Her er hun under åpningen sammen med Monica Mæland og dronning Sonja i 2010.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX
Hasteinnkalling

Avgangen ble klart på en pressekonferanse på rådhuset i Bergen i formiddag.

– Min lengstsittende byråd har bedt om å fratre. Det får hun selvsagt, opplyste Monica Mæland på rådhuset i dag.

– Det er en beslutning jeg beklager dypt og inderlig, men som jeg har veldig stor respekt for, la byrådslederen til.

Mæland brukte pressekonferansen til å legge ut om det Lisbeth Iversen har oppnådd og gjort som byråd gjennom ti år i Bergen.

– Bergen har mye å takke Lisbeth for

– Hun har lagt ned en helt ufattelig innsats for byrådet og for Bergen. Ti år i politikken er lenge, og ti år i bergenspolitikken er enda lengre.

– Veldig mange av de viktige tingene i Bergen har Lisbeth sitt navn skrevet på seg, sa Mæland og viste blant annet til det omfattende arbeidet med å få bygget Bybanen i Bergen.

Dag Inge Ulstein

KOMMER INN: Dag Inge Ulstein tar over Lisbeth Iversen sin post.

Foto: Haraldsplass

– Byrådet har veldig mye å takke Lisbeth for. Bergen har veldig mye å takke Lisbeth for, sa Mæland.

Mæland hadde kalt inn til pressekonferansen i all hast fredag morgen.

Ung KrFer tar over

Ny byråd blir Dag Inge Ulstein, også han fra KrF. Han har vært politisk rådgiver for byrådet, er født i 1980 og blir av Monica Mæland omtalt som en ung og lovende politiker.

Ulstein er i dag leder ved samtalesenteret på Haraldsplass, og har blant annet bakgrunn som kordirigent i menigheten Salem. Han er godt kjent i kristenmiljøet på Vestlandet, spesielt innenfor Norsk Luthers Misjonssamband (NLM).

I fjor var han involvert i en valgstrid i NLM, som endte med at han trakk seg fra valgnemnda etter press fra ledelsen i organisasjonen. Les mer om saken hos Vårt Land