Lensmannen fikk inn voldtektssak fra 1967

VOSS (NRK): Etter fjorårets store voldtektsfokus på Voss, fikk lensmannen inn tre eldre voldtektssaker. Én av voldtektene skal ha skjedd for nesten 50 år siden.

Ivar Hellene

ETTERFORSKET TI VOLDTEKTSSAKER I FJOR: – Det som var spesielt i fjor, var at vi dro med oss to ganske ressurskrevende saker fra 2014, sier lensmann på Voss, Ivar Hellene.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

– Det er helt spesielt. Jeg kan ikke huske å ha fått inn en så gammel sak tidligere, sier lensmann Ivar Hellene på Voss.

Mens antallet voldtektsanmeldelser på landsbasis var stabilt de fire foregående årene, kom det i fjor et hopp på tolv prosent. Ved Voss lensmannskontor har økningen vært langt høyere de siste to årene.

På Voss er det trygt å gå ut på kveldstid, og ingen har noen grunn til å være redde.

Ivar Hellene, lensmann på Voss

– Både i 2014 og 2015 fikk vi inn syv voldtektssaker. Hittil i år har vi ingen. Det som var spesielt i fjor, var at vi dro med oss to ganske ressurskrevende saker fra 2014. Det er klart at slike saker medfører veldig mye arbeid, og det preger lensmannskontoret når vi må sette av mye ressurser, sier Hellene.

Tre eldre voldtektssaker

Men ikke alle sakene som kom inn i 2015 er av nyere dato.

Det ble mye medieoppmerksomhet rundt de mange voldtektene på Voss i fjor sommer, og Hellene tror det økte fokuset kan ha bidratt til at politiet fikk inn anmeldelser av tre eldre voldtektssaker.

Foruten voldtekten i Brynagjelet er det ingen av voldtektene som kan kategoriseres som det publikum oppfatter som overfallsvoldtekter.

Ivar Hellene, lensmann på Voss

To av voldtektene skal ha skjedd tidlig på 2000-tallet, og den tredje så langt tilbake som i 1967.

– Ingen av de to involverte bor i Voss lenger, så den saken er nå oversendt et annet lensmannsdistrikt, forteller Hellene.

Voldtekt i Brynagjelet på Voss, presenning

BRUTALT: På denne gangveien ved Brynagjelet på Voss ble en kvinne voldtatt natt til 21. desember 2014. En 30 år gammel mann er nå dømt til seks års fengsel.

Foto: Arne Hofseth

Flest i nære relasjoner

I ni av de ti voldtektssakene politiet på Voss etterforsket i løpet av 2015, var gjerningsmannen kjent.

– Foruten voldtekten i Brynagjelet er det ingen av voldtektene som kan kategoriseres som det publikum oppfatter som overfallsvoldtekter. Vi ser at de fleste skjer i nære relasjoner, det vil si mellom ektefeller, samboere, eller andre nære forhold mellom den anmeldte og fornærmede, forteller Hellene.

I februar ble en 30 år gammel mann dømt til seks års fengsel for å ha slept en kvinne 75 meter og voldtatt henne i Brynagjelet.

Det har nå over et halvt år uten at nye saker har kommet inn, men lensmannen sier politiet på Voss likevel har nok å gjøre.

– Det betyr at vi kan få «jobbet ned» de sakene vi allerede har. Vi har veldig mye arbeid, ikke minst opp mot tilrettelagte avhør, sier Hellene.

Ivar Hellene

– TRYGT: – På Voss er det trygt å gå ut på kveldstid, og ingen har noen grunn til å være redde, sier lensmann Ivar Hellene.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

– Ingen trenger å være redde

Han understreker at ingen trenger å være redde for å bevege seg ut i gatene.

– I fjor ble det mye medieoppmerksomhet, og det dannet seg et inntrykk av at det var uvanlig mange voldtekter på Voss. Men ni av ti saker i fjor hadde kjent gjerningsmann, og det er ingenting som tyder på at man skal være redd for å gå ut på Voss på kvelds- og nattestid, sier lensmannen.