Hopp til innhold

Overlege Eivind Solheim har ventet på fast jobb i åtte år

Halvparten av landets sykehusleger er uten fast ansettelse. Vikarer tør ikke si i fra om mangler ved sykehusene i frykt for å spolere drømmen om fast jobb, hevder Legeforeningen.

Halvparten av alle leger er uten fast ansettelse. Dette går ut over pasientsikkerheten, hevder Legeforeningen.

Mange vikarleger går ut over pasientsikkerheten

Eivind Solheim er inne i sitt åttende år som legevikar ved Haukeland Universitetssykehus. For tiden jobber han som konstituert overlege, men han kan ikke med sikkerhet si hva fremtiden bringer.

– Jeg er nå i mitt femtende ansettelsesforhold i løpet av mine åtte år her på Haukeland. Det føles unødvendig og ikke minst er det en veldig usikker situasjon å være i, sier Solheim.

Eivind Solheim

FRUSTRERT: Eivind Solheim er inne i sitt femtende ansettelsesforhold i løpet av sine åtte år på Haukeland Universitetssykehus.

Foto: Trude Bakke / NRK

Dystre tall

Og han er ikke alene. Tall fra Legeforeningen viser at halvparten av alle sykehusleger er midlertidig ansatt. Dette fører til hard kamp om nye vikariater blant legevikarene, ifølge Solheim.

– Vikarer skriver kanskje ikke overtid selv om de jobber for lenge hver dag. Hvem vil vel ansette en som skriver overtid hele tiden, sier en spørrende Solheim.

Johan Torgersen

UROVEKKENDE: Johan Torgersen frykter legevikarer ikke tør å melde i fra om kritikkverdige forhold, i frykt for å spolere fremtidige jobbmuligheter.

Foto: Andre' Marton Pedersen / NRK

- Går ut over pasientsikkerheten

Men overtid er ikke det eneste som blir dysset ned. Leger uten fast jobb tør ikke si fra om underbemmaning som kan true pasientsikkerheten, ifølge Johan Torgersen. Han er leder av Yngre legers forening.

– Hvis en vikar merker at kvaliteten på behandlingen blir dårligere, men ikke tør å si i fra i frykt for å ikke kunne fortsette, da er det til syvende og sist pasientene det går utover, sier Torgersen.

Støre varsler endring

Helse -og omsorgsminister Jonas Gahr Støre synes situasjonen er urovekkende.

– Dersom vikarer føler de må tie for å kunne fortsette i jobben så er det ikke bra, sier Støre.

Jonas Gahr Støre

IKKE BRA: Støre mener dagens ordning med mange legevikarer ikke er heldig.

Foto: Anders Fehn / NRK

Helse Vest forklarer vikarbruken med mange permisjoner og mangel på en tariffavtale. Helseministeren sier de vil presse på for å endre dagens praksis med høyt antall legevikarer over hele landet.

– Departemenetet har gitt veldig klare signaler på dette, men det er endel brikker som må falle på plass for å få til en endring. Men jeg vil se på dette når vi sender signaler om nye retningslinjer til sykehusene som gjelder for 2013, sier Støre.

Ønsker helst å ansette fast

Personaldirektør i Helse Vest, Hilde Christiansen, sier til NRK at situasjonen med mange legevikarer ikke er ønskelig for dem heller.

– Vi har en overordnet holding til at vi ønsker flest mulig faste ansettelser blant våre medarbeidere. Det gjelder ikke bare leger, men også andre yrkesgrupper i Helse Vest, sier Christiansen.

Hilde Christiansen

ØNSKER SELV ENDRING: Personaldirektør i Helse Vest, Hilde Christiansen, sier målet er å ha flest mulig leger med fast ansettelse.

Foto: Anders Fehn / NRK

Legevikar Eivind Solheim vet ikke om han kan vente seg fast ansettelse når han snart går inn i sitt niende år som lege ved Haukeland Universitetssykehus.

– Jeg har jo et håp om at jeg skal bli fast ansatt, men jeg vet bare ikke når det blir, sier Solheim.