NRK Meny
Normal

Legevakten fylles opp av folk med bruddskader

I løpet av helgen har godt over hundre pasienter kommet til Bergen legevakt med bruddskader. De fleste har falt på glatten.

Glatte fortau gir storinnrykk til legevakten i Bergen.

SMERTEFULLT: Geir Fjærestad er blant de mange som har vært uheldige på glatten i Bergen denne helgen. Resultatet ble et smertefullt ankelbrudd.

Geir Fjærestad

SKADET: Geir Fjærestad var på vei hjem da han skled og falt.

Foto: Dag H. K. Andersen / NRK

Trafikkaos er erstattet av et rush av bruddskader etter snøfallet i Bergen fredag. Legevakten har måttet doble bemanningen på røntgenavdelingen både lørdag og søndag.

– Jeg var på vei opp til huset. Da skled jeg på fortauskanten og vrikket foten, sier Geir Fjærestad, en av de mange pasientene som satt i kø for røntgen søndag.

– Isen må nok ta skylden for det meste, sier lege Sanjeevan Sri.

Fjærestad får konstatert brudd i ankelen.

– Jeg fryktet det, for jeg har forstuet den før, og nå kjente det annerledes ut. Men jeg håpte den bare var forstuet, så jeg hadde sluppet å være så lenge borte fra jobb.

Sanjeevan Sri

SKYLDER PÅ ISEN: Lege Sanjeevan Sri på Bergen legevakt.

Foto: Dag H. K. Andersen / NRK

150 pasienter

Etter snøfallet var mange bruddskader en «ventet katastrofe». Politiet advarte mot glatte fortau, uten at det ser ut til å ha hjulpet.

Nå har det eksplodert.

Torbjørn Hiis-Bergh, overlege ved Bergen legevakt

– I natt hadde vi en del transporter til legevakten med folk som hadde skadet seg på glatten, sier operasjonsleder Arve Samsonsen.

Når overlege Torbjørn Hiis-Bergh søndag klokken 15 gjør opp status, slår han fast at rundt 150 pasienter har besøkt røntgenavdelingen på Bergen legevakt siden fredag ettermiddag.

– Så langt i dag har vi behandlet 20, og nå har det eksplodert. Det sitter nesten 30 i kø, sier han.

Hiis-Bergh sier det store flertallet har sklidd på gangveier og fortauer, og typisk kommer inn med bruddskader i håndledd, ankler, skuldre og fingre. Tallet på pasienter er 50 prosent høyere enn en vanlig helg. Og skadene er verre.

– De som faller på isen, slår seg ganske kraftig. Ofte er det doble brudd, sier overlegen.

Fortau opp mot Fløybanen

GLATT: Mange fortau i Bergen, som dette opp mot Fløybanen, er glatte etter snøfallet fredag og de lave temperaturene i helgen.

Foto: Dag H. K. Andersen / NRK

Håper saltet hjelper

Snøfallet skapte store trafikkproblemer i bergensområdet. Brøytebilene sto i kø, og snøen ble ikke fjernet fra veier og fortau.

Etter at det sluttet å snø, frøs det på. Dermed ble hardpakket snø og is liggende.

– Det er nok glatt en god del steder enda, særlig på sideveier og fortauer. Men det ser ut til at forholdene på hovedveiene er bedre. Strøbilene har vært ute på fortau, gang- og sykkelveier og bilveier siden klokken 07 i dag morges, sier trafikkoperatør Morten Hansen ved Vegtrafikksentralen til NRK søndag ettermiddag.

Lørdag meldte Statens vegvesen at saltet ikke hadde effekt på grunn av kulden. Men det er meldt færre minusgrader i dagene fremover, noe som kan bedre situasjonen.

– Nå blir det litt mildere, solen kommer på, og da vil saltet trolig hjelpe. Men folk må fortsatt være obs når de er ute og går. Når solen forsvinner, kan det fryse på igjen og bli glatt til kvelden, advarer Hansen.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik