Leger blir nødt til å leke psykolog

Ventetiden er så lang at fastleger må ta saken i egne hender.

Psykolog (Illustrasjonfoto)

Det er så vanskelig å få time hos psykolog at fastlegene må trå til.

Foto: colourbox.com

Det er ikke bare fysiske plager fastlegene får spørsmål om. Pasientene kommer også med depresjoner, tvangstanker og andre psykiske problemer. Egentlig skulle de ha blitt henvist videre til psykolog, men nå er køen så lang at mange fastleger rett og slett har gitt opp å henvise.


Et daglig problem

– For de fastlegene som har pasienter med kroniske lidelser er dette et daglig problem, det sier fastlege i Bergen, Kirsten Rokstad.
Hun er en av mange som selv har tatt jobben med å gi pasientene samtaleterapi.
– De blir stående i en håpløs kø der de ikke vet hvor lenge dette vil ta. Så da prøver jo vi fastleger å ta dem inn til samtaler for å holde de gående.
Helse Vest har de ikke eksakte tall på hvor lang psykologkøen er, men de kan fortelle at det kan fort gå et helt år før en får time hos psykolog.


Ingen vet hvor lang køen er

Kristian Haugland er vara i sentralstyret til Mental Helse. Han kan bekrefte at det er mange som blir avvist.

– Det er flere som vi er i kontakt med som får beskjeden om at de enten ikke får henvisning til psykolog i det hele tatt. Ikke fordi at de ikke har problemer som en psykolog kunne hjulpet med, men rett og slett fordi at det er så lenge å vente, at det ikke er vits i, sier han til NRK Hordaland.

Står du i køen?
Da ønsker vi gjerne å komme i kontakt med deg.
Send en e-post til marion.solheim@nrk.no