NRK Meny
Normal

Led Zeppelin-legende til Nattjazz

John Paul Jones spiller med norske Helge Sten fra Supersilent under Nattjazz i Bergen 26. mai. Kommer du for å høre «Rock & Roll», blir du garantert skuffet.

John Paul Jones

TIL BERGEN IGJEN: John Paul Jones, her fotografert under pressekonferanse med Led Zeppelin i fjor, spiller med norske Helge Sten på Nattjazzen i Bergen i sommer.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

De to musikerne har nemlig funnet hverandre i et meget spesielt samarbeid hvor de utforsker instrumentale improvisasjoner på alt fra brutalt til elegant vis. Det er ikke uten grunn at festivalen omtaler dem som en «støyduo».

Det blir andre gang John Paul Jones besøker Bergen de siste årene. I 2008, under et halvår etter Zeppelins gjenforeningskonsert, opptrådte han under Bergenfest.

– Improviserte også med Zeppelin

Prosjektet Minibus Pimps oppstod da den legendariske Led Zeppelin- og Them Crooked Vultures-bassisten møtte den norske improvisasjonsgruppen Supersilent under Punkt-festivalen i i Kristiansand i 2010.

I et intervju med musikkbladet Uncut i fjor høst, sa Jones at musikken han skaper med Supersilent slett ikke er helt fjernt fra det han gjorde med Led Zeppelin.

– Vi hadde mange uplanlagte improvisasjonssekvenser i Led Zeppelins låter. Ofte stod jeg på scenen uten den fjerneste anelse om hva jeg skulle gjøre videre. Det var det som var moro, sa 67-åringen.

LES OGSÅ: Jones bekrefter Zeppelin-gig i Bergen | Dette spilte de

Spiller tolvstrengs bass

Da Jones helt spontant ble med Supersilent på deres konsert i 2010 , var ingenting planlagt. Briten plugget bassen inn i en gammel forsterker og spilte i vei i 80 minutter.

I støysamarbeidet spiller Zeppelin-stjernen på en tolvstrengs bass, slik blant andre Tom Petersson i Cheap Trick er kjent for. Men ifølge Helge Sten låter det helt annerledes enn man skulle tro.

– Jones bidrar med et stort spekter. Han spiller bass, men det høres ut som noe helt annet, sier 42-åringen fra Røros, også kjent under artistnavnet Deathprod.

John Paul Jones ble med Supersilent

HER STARTET DET: John Paul Jones ble invitert opp på scenen av Supersilent og ble like godt værende der gjennom hele konserten.

Foto: K&U / K&U

Fliflet fremfører bestillingsverk

Blant de andre høydepunktene under årets Nattjazz, finner man Gabriel Fliflets «Valseria», som ble komponert til årets Vossajazz. Med seg på fremføringen har han musikere fra Real Ones, Tindra og Majorstuen. Også den konserten finner sted lørdag 26. mai.

Festivalen blir åpnet 22. mai av bergensbandet Electric Eye, som slipper sitt debutalbum om kort tid.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik