Hopp til innhold

Låser skolen og hyrer inn vaktselskap

Rektor vil holde skolen fri for narkotika og tyverier, og utstyrer elevene med adgangskort.

Amalie Skram vgs

KREVER ADGANGSKORT: Når Amalie Skram videregående skole åpner til høsten, trenger de tusen elevene adgangskort for å slippe inn. I tillegg samarbeider skoleledelsen og kommunen om vakthold.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Bjørn Lyngedal, rektor ved Amalie Skram vgs

VIL HINDRE UØNSKEDE ELEMENTER: Rektor Bjørn Lyngedal mener skolen ligger i et utsatt område.

Foto: Privat

Til høsten åpner Amalie Skram videregående skole ved Store Lungegårdsvann i Bergen sentrum. Skolen blir byens største, med plass til tusen elever, og deler i tillegg lokaler med det nye kommunale svømmeanlegget Helleren.

Åpningen skjer omtrent samtidig som Nygårdsparken stenges, og personene som frekventerer en av Nord-Europas største åpne russcener må finne seg andre steder å være.

Sammenfallet medvirker til at rektor Bjørn Lyngedal innfører ekstra sikkerhetstiltak på den nye skolen.

– Vi kommer til å ha vakt til stede for å hindre at uønskede elementer kommer inn i bygget. I tillegg skal vi låse bygget og ha et kortsystem, fordi vi ønsker kontroll med hvem som er inne, sier Lyngedal til NRK.

Frykter rusmiljøet vil trekke mot skolen

Naboer til Nygårdsparken har i årevis klaget på bråk og kriminalitet, og mener myndighetene mangler kontroll på klientellet som oppholder seg der. I slutten av august skal parken stenges fordi kommunen skal ruste den opp.

Nygårdsparken politi rusmiljø

STENGES: Nygårdsparken i Bergen omtales som en av Nord-Europas største åpne russcener. 25. august skal parken stenges.

Foto: Jørgen Eide / NRK

– Det er åpenbart at en del av de rusavhengige er i ferd med å etablere nye samlingssteder i Bergen sentrum og i bydelene, sier sosialbyråd Dag Inge Ulstein (KrF) til Bergens Tidende, som først omtalte sikkerhetstiltakene ved Amalie Skram vgs. mandag.

Parallelt med stengingen opprettes to nye mottaks- og oppfølgingssentre for rusavhengige i bydelene Årstad og Nesttun. I nabolagene der frykter man konsekvensene av å ha et slikt senter i nærmiljøet.

Men mange tror rusmiljøet heller vil gjenoppstå andre steder i Bergen sentrum når parken stenges. Amalie Skram-rektor Bjørn Lyngedal er blant dem. Til Bergens Tidende sier han at han frykter rektuttering til rusmiljøet, hærverk og tyverier dersom skoleområdet blir et oppholdssted for narkomane.

– Som alle andre videregående skoler må vi sikre oss, og som sentrumsskole har vi kanskje et enda større behov. Vi ligger i et område som er nært parken, og vi frykter jo at en del av det miljøet vil komme ned i vårt område, sier Lyngedal til NRK.

Må legitimere seg med kort

Årstad vgs

HAR VAKTHOLD: Årstad videregående skole leier i likhet med Amalie Skram vgs. inn Securitas for å holde vakt.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Han sier andre sentrumsskoler i Bergen også leier inn vaktselskaper, men at Amalie Skram vgs. er alene om å låse skolen og kreve identifisering av dem som skal inn.

– Skolens og svømmehallens fellesområde kommer til å være åpent, men hvis man skal inn i trappegangene trenger man adgangskort. Bygget blir åpent fra tidlig om morgenen til sent om kvelden, og vi må hindre at vi får uønskede elementer inn, sier Lyngedal.

Rektoren forteller at skoleledelsen har nært samarbeid med politiets ungdomsseksjon, som ifølge Lyngedal har stort fokus på stengingen av Nygårdsparken.

– De kommer til å være nøye på å følge med på det som skjer i området, sier han.

Tror risikoen for tyverier vil øke

Rektoren oppgir både frykt for tyverier og at rusmiljøet skal få fotfeste på skolen som årsaker til sikkerhetstiltakene.

montasje beslag

BESLAG: Politiet gjorde mange beslag i forbindelse med narkoaksjonene mot videregående skoler i Bergen tidligere i år.

– Det skjer mange tyverier på skoler i sentrum i dag, og vi vet jo at det er mye vinningskriminalitet i rusmiljøet. Risikoen for dette vil øke når miljøet blir sprengt, mener Lyngedal.

Han refererer til politiets narkoaksjoner ved syv videregående skoler i Bergen, der 40-50 elever ble tatt for befatning med narkotika. Lyngedal ønsker ikke at politet skal måtte aksjonere mot hans kommende elever.

– Vi har jo friskt i minne disse hasjsakene, og vi ønsker ikke påvirkning utenfra. Vi gjør dette fordi vi vil være sikre på at vi kan gi et trygt skolemiljø til våre elever, avslutter rektoren.