Hopp til innhold

Mer enn én time til sykehus kan gjøre fødselen farlig for mor

HAUKELAND SYKEHUS (NRK): Madelen Leonardsen var to timer fra et sykehus da hun oppdaget at noe var galt. Nå viser forskning at lang reisevei øker faren for komplikasjoner.

Madelen Leonardsen med nyfødt barn

LANG VEI: – Jeg hovnet opp og så ut som en vannballong, sier Madelen Leonardsen om episoden med sønnen i 2012. Her med den nyfødte datteren i fjor.

Foto: PRIVAT

– Det var fare for livet mitt, det var derfor de valgte forløse meg elleve uker før termin, sier Madelen Leonardsen.

I november 2012 bodde hun i Alta. Hun hadde termin tre måneder senere. Da hun merket noe var galt måtte hun kjøre to timer til nærmeste sykehus.

– Jeg hovnet opp og så ut som en vannballong. Da jeg hørte jeg måtte til fly videre til Tromsø gikk det mange tanker gjennom hodet mitt og jeg var redd, sier Leonardsen.

Hun hadde fått svangerskapsforgiftning som hadde utviklet seg til det potensielt farlige HELLP-syndromet (ekstern lenke).

På grunn av det høye blodtrykket hennes måtte barnet ut så fort som mulig.

For Madelene Leonardsen gikk det bra. Blodtrykket hennes ble stabilisert og sønnen tatt med hastekeisersnitt.

Nå viser ny norsk forskning at reiseveien er en viktig faktor for risikoen for mor.

Hilde Engjom på fødestue

HENGER SAMMEN: Hilde Engjom har sett på 637.000 fødsler i Norge de siste ti årene. De har funnet en sammenheng mellom reisevei og komplikasjoner.

Foto: MARKUS VANGEN / NRK

Lang reisevei øker risikoen

Lege og forsker ved UiB, Hilde Engjom, er en av dem som har gjennomført forskningen. Allerede i fjor slo de fast at avstand til fødeklinikken var viktig

Men nå har de sett nærmere på komplikasjonene eklampsi og HELLP-syndrom (se faktaboks). Dette er to potensielt dødelige tilstander som mødre kan få i svangerskapet.

– Begge disse sykdommene kan i verste fall føre til at kvinnen dør, det skjer heldigvis sjelden i Norge. På globalt nivå er dette derimot en vesentlig årsak til at mødre dør eller får langvarige komplikasjoner, sier Engjom.

De har sett på fødsler i en ti års periode mellom 1999 og 2009. I denne perioden var det nærmere 637.000 fødsler i Norge.

Forskningen er høyaktuell med tanke på debatten om nedlegging av lokalsykehus rundt om i Norge.

50 prosent økt risiko

Av 630.000 kvinner i studien var det 30.000 som hadde reisevei mer enn en time til enhver type fødeinstitusjon. Mens det var cirka 50.000 som hadde lengre enn en times reise vei til fødeavdeling med akuttfunksjon.

Forskerne fant flere nye funn:

  • Førstegangsfødende hadde 50 prosent økt risiko for Eklampsi og HELLP hvis de hadde reisevei på over en time til nærmeste fødeinstitusjon.
  • De kvinnene som er i risikogruppen blir henvist videre til større fødeinstitusjoner i henhold til rutinene.
  • De situasjonene som oppstod på de mindre fødeavdelingene var ofte kvinner som ikke hadde erkjent svangerskapsforgiftning på forhånd.

– Vi ser at tilgang til fødeinstitusjoner er viktig og at alle typer fødeinstitusjoner må kunne håndtere akutte komplikasjoner, sier Engjom.

Nyfødt baby (Modellklarert)

FORSVINNER: Med nedlegging av mange lokalsykehus rundt om i landet har reisetiden for mange fødende blitt lengre de siste årene. (Illustrasjonsbilde)

Tilgjengelighet er viktig

Madelen har ikke slitt med komplikasjoner etter fødselen, men hun reagerer på den lange reiseveien som er flere steder i landet.

– Uansett om du får preeklampsi, HELLP eller hjerteinfarkt helt akutt så er det viktig at vi har hjelp så nære som mulig, sier Leonardsen.

– Vi ser at det ikke er en stor del av de fødende som rammes, men nærhet til institusjoner med utstyr og kompetent personell er viktig. En må vurdere nytte og ulemper med å endre organiseringen av fødselsomsorgen, sier Engjom.

Les mer om forskningen her.