KRYDDERBLANDING:
Ca. 1/2 ts pepper
Ca. 1/2 ts ingefær
1 1/2 ss salt
1/2 krm saltpeter eller nitrit (for frisk farge)
1 ts sukker
2 1/2 ts gelantinpulver eller 4 ss bindesvor
Slik gjør du det
Fjern evt. ben fra siden. Ta bort den tynne hinnen som er utenpå kjøttet. Skjær lammesiden, slik at du får et flatt kjøttstykke med rette kanter (ca. 20 cm langt). Det du skjærer fra kan legges inn i rullen.
Bland krydder, salt, saltpeter, sukker samt gelantin og dryss over kjøttet. Rull kjøttet fast sammen. Start rullingen fra den enden som har mest kjøtt, fest sammen med tannstikker e.l. Surr rullen med bomullstråd. Begynn fra den tykkeste enden for å få en jevn fasong. Legg rullen i plastpose i kjøleskapet et døgn, slik at salt og krydder kan trekke inn i kjøttet før koking.
Pakk rullen i et rulleklede (f.eks et glasshåndkle) og surr rundt med bomullstråd. Legg den innpakkede rullen i kokende, usaltet vann og la den trekke ved ca. 80 C i omtrent 1 1/2 time (trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen). La den ferdige rullen hvile i 10 - 15 miutter. Legg den til press.
Hvis du ikke har syltepresse, kan du f.eks legge rullen på et brett. Legg så over et nytt brett med noen murstein, tunge bøker eller en kjele med vann (ca. 6 kg). Rullen kan oppbevares i oppbevaringslake i kjøleskap i ca. 10 dager.
Saltlake for oppbevaring
Oppbevaringslaken vil ikke gi salt smak. Passer til oppbevaring av julens deilige kjøttpålegg.
300 g salt
5 l vann
1 ss sukker
Bland salt og sukker i vannet og rør til alt er løst opp.
Stå kaldt i kjøleskapet ca. 10 dager.