Lam hund går igjen - med hjul!

I august i fjor ble puddelen Tina lam fra livet og ned. Nå kan hun gå igjen - takket være en «rullestol».

Hund i rullestol

FIKK RULLESTOL: Den fire år gamle puddelen ble lam i fjor. Torsdag fikk hun «rullestol», og hun kan igjen gå på egen hånd.

Foto: Tore Sevheim / NRK

Hund i rullestol

GLAD: - Dette er en stor dag for Tina, meg og resten av familien min, sier hundeeier Jan Pedersen.

Foto: Tore Sevheim / NRK

Da puddelen Tina fikk prolaps i ryggen i fjor, ga veterinærene hunden dødsdommen.

- Vi fikk beskjed at det ville være best å avlive henne, sier matfar Jan Pedersen.

Han og resten av familien ga ikke opp håpet. Et halvt år senere går nå hunden igjen, ved hjelp av en spesiallaget «rullestol» for rehabilitering av hunder.

- Dette er fantastisk. Jeg har sett det på amerikansk tv, men jeg trodde ikke dette var mulig i Norge, sier han til nrkhordaland.no da Tina fikk rullestolen torsdag ettermiddag.

NETT-TV: Tina får «rullestol»

For Jan var det aldri et alternativ å ta livet av den fire år gamle hunden da han fikk beskjed om at den ikke led som følge av sykdommen. Derfor oppsøkte han alternativ hjelp i Fyllingsdalen.

- Stod oppreist

- Vi begynte med svømmetrening for hunden. Etter det har hun vist stor fremgang. Følelsen har såvidt kommet tilbake i beina og her om dagen fikk jeg henne til å stå oppreist i ett minutt, sier han entusiastisk.

- Det hele er et mirakel, legger han til.

- Er ikke dette litt galskap?

- Hva er galskap? Det er så mye som skjer i denne verdenen. Hun lider ikke, så hvorfor ikke ta en sjanse og forlenge livet hennes? spør han.

- Vanligvis avlivet

Mye av æren for progresjonen til hunden gir han de ansatte ved Hundehelsesenteret i Fyllingsdalen. Der er forskjellige behandlingsinstutisjoner for hunder samlet på ett og samme sted.

- Vanligvis ville en hund med prolaps blitt avlivet. Det er veldig kjekt å se henne nå stolt gå på egen hånd, bare ved hjelp av rullestolen. Jeg vet ikke om andre liknende tilfeller i Norge, så en slik rullestol er svært uvanlig, sier veterinær ved Dyreklinikken på Stend, Ingrid Flesland til nrkhordaland.no.

Veien frem til den store dagen for Tina, har vært lang. Hver uke har hun hatt svømmetimer, samtidig som den hun blitt fulgt opp med akupunktur og hundehealing.

- I starten klarte hun ikke å holde balansen i vannet og måtte ha hjelp til å svømme. En får trent hundens musklatur, spesielt i ryggen, med svømming, sier Connie Petterson ved Aqua Dog, som har eget basseng for hundesvømming.

Hunden Tina har svømmetrening

SVØMMER: Hver uke trener Tina i Aqua Dogs basseng i Fyllingsdalen.

Foto: Tore Sevheim / NRK