Tidsskriftet Science har denne uka publisert en undersøkelse som viser at det er langt høyere nivåer av PCB, dioksiner og andre helsefarlige stoffer i laksefett fra oppdrettslaks enn det er fra villaks.
Gammelt nytt
- Tallene forskerne fra USA presenterer er gammelt nytt. Vi kjenner dem godt fra før. Men verdiene ligger godt innenfor de grensene EU og Verdens helseorganisasjon har satt for hva som er trygt å spise. Det sier forskningsansvarlig ved Nasjonalt institutt for ernæring og sjømatforskning(NISES), Anne-Katrine Haldorsen, til NTB.
Kritiserer forskerne
Grenseverdiene for dioksiner i norsk villlaks ligger på en firedel av det tillatte, og for oppdrettslaks ligger verdiene på samme nivå som for sild og makrell, ifølge Haldorsen.
Hun sier at ingen bør engste seg for å spise norsk oppdrettslaks ukentlig.
NISES kritiserer måten de amerikanske forskerne har brukt
tallmaterialet på. Tallene er brukt på en kontroversiell måte, og risikovurderingen er trukket særdeles langt, mener NISES.