Hopp til innhold

Lagets trener tok noen viktige grep. Det kan ha stoppet mageviruset på Dana Cup

NYMARK (NRK): Tilfeldigvis var treneren på guttelaget til Nymark smittevernlege.

Nymark-spillerne Henrik Sander Viland og David Utsi-Grinde

RAMMET AV SYKDOM: Nymark-spillerne Henrik Sander Viland og David Utsi-Grinde er tilbake fra Dana Cup. Viland ble syk, men Utsi-Grinde unngikk viruset.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

Under Årets Dana Cup ble mange barn og unge syke med det som trolig var et magevirus. Flere fotballag ble rammet og nærmere 50 personer ble plassert på isolat.

Utbruddet skal ha skjedd fra Muldbjergskolen, der 800 unge fotballspillere bodde. Blant dem var Nymark-spillerne Henrik Sander Viland, Ali Mohammed Ali og David Utsi, som NRK møter på Nymarksbanen i Bergen.

Midt under kamp merket Viland en skikkelig mageknipe, og måtte bli byttet ut. Tilbake på skolen lå flere med oppkast og andre magesymptomer.

– Da vi kom tilbake til skolen så vi at flere var blitt syke, kastet opp og hadde vondt i magen. Jeg skjønte at noe var på gang, sier Bård Kittang, fotballtrener for gutter 14.

Til dagen er han infeksjonsoverlege i Bergen. Det skulle vise seg å bli viktig.

Bård Kittang

LEGE: Bård Kittang er lege og jobber både på Haraldsplass sykehus og i Bergen kommune. I kommunen har han en lederstilling hvor han blant annet jobber med smittevern.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

Trygt å reise på cup

Tallet på syke kunne vært langt høyere enn 50 dersom Kittang ikke hadde handlet raskt.

Han har erfaring med flere slike sykdomsutbrudd, og visste råd. Umiddelbart begynte han å gjøre tiltak for å begrense smitteutbruddet.

– Da vi skjønte hva som skjedde begynte vi å isolere de syke. Vi brukte rommene som var ledig på skolen med fastmonterte møbler som biologirom og sløydsal. Vi måtte improvisere litt. Deretter tok vi kontakt med ledelsen i Dana Cup, sier han.

– Det er litt kaos i begynnelsen, så vi måtte få litt oversikt.

Neste steg var å klore ned toaletter og dusjer, stenge matserveringen og merke de friske med armbånd.

I ettertid har Kittang fått positive tilbakemeldinger fra foreldre og andre, men også fått spørsmål om det er trygt å sende barna på cup og om laget skal bo på skole til neste år.

– Mitt svar er ja på begge spørsmålene, sier han.

Kittang skal nå levere en rapport til Dana Cup om både forebyggende tiltak og prosedyrer når smitten først bryter ut.

Kombo Danmark

ISOLERT: Noen toaletter holdes av til de syke for å unngå smitte. På skolen er desinfeksjonen startet.

Foto: EGIL SKJOLDMO

Ble beroliget

I tillegg til å begrense spredningen, bidro også Kittangs ekspertise til å roe ned bekymrede barn, foreldre og trenere.

– Det var beroligende at vi hadde en som kan det han gjør, sier Henrik Sander Viland, som selv var blant ungdommene som ble syk.

– Han snakket om hva vi burde gjøre, og da ble alt mer klart. Vi stresset ikke så mye lenger, og alt ble mer kontrollert, sier lagkamerat David Utsi-Grinde.

– Fantastisk å ha en slik ekspertise

NRK har vært i kontakt med Torben Vandsted som er presseansvarlig i Dana Cup. Han sier at utbruddet ble håndtert etter forskriftene. Arrangøren er glad for at det var en lege med kompetanse og erfaring på akkurat dette temaet til stede.

– Det var fantastisk å få en slik ekspertise, og vi er takknemlige for det. Samtidig hadde vi også egne leger og sykepleiere, og etter vår oppfatning ble utbruddet håndtert på riktig måte, sier Vandsted.

På spørsmål til Kittang om han vil ta på seg noen heltestatus, vil han tone ned sin egen betydning.

– Sykdommen hadde spredt seg som ild i tørt gress uansett. Men jeg tror kanskje at rollen jeg spilte var at vi fikk tingene raskt i gang og gjort de rette tingene, sier han.

Smittebånd

ARMBÅND: Lilla bånd ble gitt som til dem som skulle i en egen seksjon i matsalen.

Foto: Marte Hauge