Hopp til innhold

Laget kunstverk av gress

BØMLO (NRK): – Dette er barndommens drømmeslott, sier kunstner Janne Robberstad og ser utover sitt nyeste kunstverk: En 150 meter lang hesjet labyrint.

Hesjelabyrint2

LABYRINT: En hesje, eller en hes, er en gammel måte å tørke høy på. Stadig færre praktiserer den gamle tradisjonen. Nå er det blitt kunstverk på Bømlo.

Foto: Marte Rommetveit

Hesjing som gresstørkingsmetode er i ferd med å dø ut. Kunstner Janne Robberstad ville ha fokus på denne utdøende tradisjonen, og bonde Birgitta Vedøy falt pladask for kunstnerens ide:

Lage kunst av tørket gress.

Og nå står det der, på Stautlandsgarden på Bømlo, et 150 meter langt hesjet kunstverk.

Leke i hesjene

– Tanken er å løfte frem hesjetradisjonen. Da jeg var liten, var jeg med mormor og hesjet. Jeg syntes det var veldig kjekt å leke i hesjene, selv om det egentlig ikke var lov, forteller Robberstad.

Men nå er hun blitt voksen og kan gjøre mer som hun vil.

– Jeg traff en veldig kjekk bonde, som også er litt leken. Så nå har vi laget en labyrint der det er lov til å leke. Vi kan springe rundt og gjemme oss inni der, sier Robberstad.

Kunstnar Janne Robberstad på Bømlo ville løfta fram hesjing som er ein utdøyande tradisjon. Bonde Birgitta Vedøy tente på ideen.

SE VIDEO: Slik ser labyrinten ut når du går gjennom den. Video: Marte Rommetveit

Birgitta Vedøy er bonde på Stautlandsgarden på Bømlo. Hun kan hesjing, dessuten liker hun å leke.

– Jeg har alltid hesjet. Jeg lærte det av besteforeldrene mine. Det er mange som sier «at du gidder». Men det er mat til dyrene, som jeg trenger, og det hører sommeren til, sier Vedøy.

Laget på dugnad

Kunstverket er laget på god gammeldags dugnad, med god hjelp fra Bømlo kunstlag.

– Dugnad en kjekk ting. Det var definitivt et flashback til barndommen da vi var her ute og hesjet. Alle hjalp til og hadde sine oppgaver, forteller Vedøy.

Janne Robberstad, på sin side, har fått testet ut nye talenter:

– Janne var helt super, hun satte seg i traktoren og kjørte i vei. Ikke noe problem, sier Vedøy.

Hesjelabyrint

SAMARBEID: Bonde Birgitta Vedøy og kunstner Janne Robberstad liker både hesjing og leking.

Foto: Marte Rommetveit

– Det står i sertifikatet mitt at jeg kan kjøre traktor. Men jeg har aldri gjort det før, sier kunstneren, som fremhever den sosiale biten av dugnadsjobbing.

– Men det er hardt fysisk arbeid å hesje. Jeg har virkelig fått trimmet sidemusklene i magen, og i tillegg hatt det gøy, sier hun.

Spesiell akustikk

Gresslabyrinten er blitt vel 1,20 meter høy, og går rundt og rundt i en firkantet spiral, cirka 150 meter. Midt i labyrinten er det en helt spesiell akustikk.

– Her er den perfekte lunsjarena – med grønne vegger. Hadde gresset vært tørt, kunne vil bare ha lagt oss ned og sett på himmelen. Og så lukter det så godt her, sier Vedøy.

– Bonden kan brukes til mye, sier bonden.

– Også til kunst, sier kunstneren.

Hesjekunsten har gitt mersmak.

– Vi får se hva som blir det neste. Jeg har begynt å tenke på neste år allerede, sier Robberstad.

Her ligger Stautlandsgarden på Bømlo