NRK Meny
Normal

Lager hyllestverk til norsk metal

Enslaved får hjelp av Mayhem, Darkthrone og Emperor til å lage festforestilling på Hole In The Sky-festivalen.

Enslaved på Bergenfest 2005

LEKSJON I NORSK METAL: Grutle Kjellson og resten av Enslaved lager hovedverket til årets Hole In The Sky-festival i Bergen kommende helg.

Foto: Hagen, Per Ole / Per Ole Hagen, NRK.

Verket har fått navnet «A Blaze In The Northern Sky», oppkalt etter Darkthrone-albumet med samme navn fra 1992, og skal oppsummere norsk ekstrem metal, ikke minst med fokus på dannelsen av miljøet. Bandet lover både nytt og gammelt materiale.

Medlemmer fra flere andre kjente norske metal-band skal medvirke på konserten, som finner sted på USF Verftet kl. 01.05 natt til kommende lørdag.

- Mer enn spektakulært!

- Noen bedre feiring enn dette kan vel ikke vi eller fansen be om. En leksjon i norsk black metal-historie fra Enslaved og det som må være det drøyeste stjernegalleriet av norsk ekstrem metal-ekspertise er noe de fleste har drømt om å se. Jeg er hellig overbevist om at dette blir mer enn spektakulært, sier festivalsjef Torgrim Øyre.

Festforestillingen skjer i anledning festivalens tiårsjubileum. Hole In The Sky arrangeres i Bergen i august hvert år, til minne om trommeslager Erik «Grim» Brødreskift (Gorgoroth, Immortal, Borknagar), som døde i 1999.

Festivalen tiltrekker seg folk fra hele Europa og andre verdensdeler, og kan årlig vise til noen av de største navnene innen ekstrem metal. Blant toppnavnene i år er VoiVod, Enslaved, Gorgoroth, Candlemass, Taake og Pentagram.

LES OGSÅ: Infernus viser frem nye Gorgoroth

- Beæret

- Siden dette er en spesiell anledning for begge parter, tenkte vi å gjøre noe utenom det vanlige. Derfor har vi invitert noen venner til å bli med på feiringen. Dette er legender fra ekstrem metal-scenen som har støttet og inspirert oss. Og ikke minst festet med oss opp gjennom årene. Alle som en hadde like liten tvil som oss at dette var noe de ville gjøre, og er beæret over å være med på denne spesielle feiringen, sier vokalist og bassist Grutle Kjellson i Enslaved i en pressemelding.

Enslaved er et av de aller mest suksessrike norske bandene innen sjangeren, og har de senere årene beveget seg stadig mer i progressiv retning. Bandet har vunnet tre Spellemannpriser. Bandet er også hyllet i en rekke anerkjente musikkpublikasjoner verden over, og var våren 2009 på turné med svenske Opeth.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.