Lærling fikk drømmedag med ministeren

LEIRVIK PÅ STORD (NRK) I dag startet byggingen av det som skal bli den nye utstyrs- og boligplattformen på Johan Sverdrupfeltet ved Kværner sitt verft. For en ung platearbeiderlæring ble dagen spesiell.

Jens Erik Eriksen og Tord Lien

EN STOR DAG PÅ STORD: Platearbeiderlæring Jens Erik Eriksen og olje- og energiminister Tord Lien.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

I nesten to år har 23-åringen gått i lære.

– Nå skal jeg trykke på knappen som starter brenningen av den første platen til plattformdekket til Johan Sverdrup-plattformen, sier Jens Erik Eriksen til NRK.

– Det er veldig spesielt for det er et prosjekt som involverer veldig mange folk, og som vil gi jobber i fremtiden, forhåpentligvis også til meg når jeg er ferdig med læretiden her ved Kværner Stord.

Konkurransedyktige verft

Rasjonalisering og en gunstig kronekurs gjør igjen norske verft konkurransedyktige. Kværner har kuttet kostnader, og dermed kan mer av produksjonen som før skjedde i utlandet nå flyttes hjem.

– Den totalprisen vi klarte å få til viste at det var like billig å gjøre arbeidet hjemme som ute, sier konsernsjef i Kværner, Jon Arve Haugan.

– Totalt gir dette internt arbeid til 200 ved våre egne verksteder her i Norge.

Kværner Stord

ARBEIDET I GANG: Her skjæres den første stålplaten til det nye plattformdekket.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Spesiell dag for ministeren

Johan Sverdrup-feltet blir ferdig utbygd det femte største feltet på norsk sokkel. For olje- og energiminister Tord Lien (Frp) var det spesielt å få starte arbeidet med den nye plattformen sammen med platearbeiderlærlingen, Jens Erik Eriksen.

– Jeg er jo nå 40. Da er det morsomt å få møte en av dem som skal jobbe hele sin yrkeskarriere i en oljeindustri der Johan Sverdrup-feltet vil stå sentralt de neste 50 årene.

Ser lyst på fremtiden

Også den unge platearbeiderlærlingen ser lyst på fremtiden

– Dette gir jo arbeid til alle oss her på verftet, og også muligheter for andre unge til å søke jobb her, sier Jens Erik Eriksen.

– Dette betyr arbeid i lang tid fremover.