Hopp til innhold

Lærere blir pepret med meldinger døgnet rundt

Overivrige foreldre ringer, sender SMS og e-post til alle døgnets tider. – De stjeler lærernes fritid, advarer Utdanningsforbundet.

Tidstyv

TRAVEL: Lærer Kristin Haugsvær-Holst på Lynghaug skole i Fyllingsdalen i Bergen skulle gjerne hatt mer tid til forberedelser. Stadig mer tid går med til foreldrekontakt.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Stadig flere foreldre krever at lærerne skal være tilgjengelige store deler av døgnet.

Samtidig føler mange lærere at de har for lite tid til det som er det viktigste på skolen, nemlig undervisningen.

Lærer Kristin Haugsvær-Holst på Lynghaug skole i Fyllingsdalen i Bergen skulle gjerne hatt mer tid til forberedelser.

– Jeg skriver planer, rapporter, leser eposter ... ja, tusen ting, egentlig. Det har utviklet seg til at vi er tilgjengelig litt for mye. Noen foreldre føler de er eksperter på sine barn, men det er også foreldrenes rolle. Vi må kanskje lære oss å sette grenser, sier hun til NRK.

Lærere og skoler får mailer og SMS-er nærmest døgnet rundt! Det er en forventning om at man svarer.

Ivar Eiken, rektor
Tavle

MÅ SVARE: Mange lærere melder tilbake at de har mindre tid til for- og etterarbeid enn tidligere, blant annet fordi de må svare på meldinger fra ivrige foreldre.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB SCANPIX

LES OGSÅ: Erna inngikk mobbeavtale med elevene

Prinsippdebatt

I halvannet år er det jobbet med en rapport med formål om å ta vekk tidstyvene i skolen og skape en mer effektiv arbeidsdag. Mandag ble resultatet lagt frem for politikerne.

Samarbeidet mellom hjem og skole er et viktig punkt for det såkalte «Forenklingsutvalget for barnehage og skole».

– Lærere og skoler får mailer og SMS-er nærmest døgnet rundt! Det er en forventning om at man svarer. Vi tenker at det er viktig å ha en prinsipiell diskusjon for å sette naturlige grenser, sier rektor Ivar Eiken på Lynghaug skole.

LES OGSÅ: – Kortsiktig å legge ned skoler

Pål Hafstad Thorsen

SKOLEBYRÅD: Pål Hafstad Thorsen (Ap) i Bergen vil skjerme de ansatte i skolen.

Foto: Oddgeir Øystese

Må skjerme de ansatte

Skolebyråd Pål Hafstad Thorsen (Ap) i Bergen tror den økte foreldrekontakten handler om en samfunnsendring.

– Vi må være nøye på at de ansattes arbeidstid er skjermet og at de skal ha en hverdag og fritid som ikke er nedlesset med oppgaver, sier han.

Anita Knapskog representerer Utdanningsforbundet Hordaland:

– Jeg tror det er veldig varierende hvor mye tid lærere bruker på å svare på henvendelser fra foreldre, men vi ser at det er en økning. Mange lærere melder tilbake at de har mindre tid til for- og etterarbeid enn tidligere, sier hun til NRK.

Mobiltelefon

MÅ SVARE: Mange lærere melder tilbake at de har mindre tid til for- og etterarbeid enn tidligere, blant annet fordi de må svare på meldinger fra ivrige foreldre.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Sette grenser

– Foreldrene blir invitert til å engasjere seg, bør det ikke da være greit at de tar kontakt?

– Det er en fin balanse mellom foreldrenes rettmessige ønske om å engasjere seg i barnets hverdag, og deres rettigheter i forhold til sitt barn. Lærerne har en regulert arbeidstid som alle andre, og man kan ikke forvente at de skal bruke av fritiden sin, sier hun.

Utdanningsforbundet mener man må kunne sette grenser for lærernes tidsbruk.

– Dette har å gjøre med ressurssituasjonen og antallet elever en lærer har ansvaret for. Et tiltak kan være å begrense antall elever. Det er også viktig å avklare på foreldremøter på høsten hvordan kontakten mellom skole og hjem skal være, sier Anita Knapskog.

LES OGSÅ: Må rives på grunn av rotter, forfall og vandalisme