Everest-trio på toppen av verdens høyeste skianlegg

Om to måneder skal disse nordmennene prøve å bestige Mount Everest. Påskeoppkjøringen tar de i verdens høyestliggende skianlegg. Men det er noe viktig som mangler.

Trio fra Vestlandet lader opp til Mount Everest
Foto: Eventyrturer

NRK har tidligere i år fortalt om de tre vestlendingene som skal prøve å bestige verdens høyeste fjell. Nå er Håkon Åsvang (45) fra Florø og bergenserne Tommy Steinsland (46) og Mats Steinsland (35) i full gang med å akklimatisere seg.

Dette skjer på nesten 6000 meters høyde i Andesfjellene i Sør-Amerika.

LES OGSÅ: Opplevde dødsskred, gjør nytt forsøk på Mount Everest

LES OGSÅ: Hva varmer egentlig opp kloden?

Superhøyt skisenter nedlagt

Påskeaften besøkte karene verdens en gang høyestliggende alpinsenter på 5421 meter. Chacaltaya ligger tre mil fra hovedstaden La Paz i Bolivia. Men noen påskeskitur ble det ikke.

Isbreen har nemlig smeltet helt bort. Oppvarmingen skjøt fart i 1980 og fikk hjelp av El Ninjo. Siste rest forsvant i 2009.

– Kun restene av skiheisen ligger der. Snøen er for lengst vekke. Vi fikk likevel mange flotte timer der oppe, forteller Mats Steinsland til NRK.

Ski resort Jade Dragon Snow Mountain i kinesiske Lijiang innehar nå verdensrekorden med sine 4514 meter over havet. Deretter kommer Gulmarg i India (3980 moh.) og Breckenridge i USA (3914 moh.)

Etter toppturen spaserte vestlendingene ned på 4000 meters høyde for å hvile og spise god mat.

– Formen føles bra. Litt hodepine nå og da, men alt er i orden og vi får gode signaler på at vi gjør ting riktig.

Chacalta

VERDENS HØYESTE: Skisenteret Chacaltaya ligger 5421 meter over havet og åpnet i 1939. Skiheisen var kjent for å være notorisk rask og dårlig, og stengte i 2009 da isbreen krympet inn på rekordtid. Nå står bare hvilebodene igjen på toppen.

Foto: Wikipedia

Først Bolivia, så Nepal

Trioen mener det er enklere å ta en svipptur til Bolivia enn å dra rett til Himalaya og Nepal. Her skal de klatre fjell på opp mot 6000 meter. Om noen uker setter de nesten mot Asia og den virkelige Everest-ekspedisjonen.

Bergenserne reiste til La Paz i Bolivia 23. mars før turen går tilbake til Bergen, og så videre til Katmandu 15. april.

Karenes toppforsøk til 8848 moh. vil trolig skje mellom 20. og 23. mai. Da pleier det å dukke opp et gunstig værvindu på Everest.

Lader opp til Mount Everest

HØYDEFOTBALL: På torsdag var det tilfeldigvis VM-kvalifiseringskamp i fotball mellom Bolivia og Colombia i La Paz, som ligger 3600 meter over havet. Her sitter en norsk gjeng på tribunen.

Foto: Eventyrturer

– Sikkerheten kommer først

– Er dere i rute til å nå toppen av verdens høyeste fjell i mai?

– Vi følger planen og har god fremgang. Selvtilliten er god så langt!

For Tommy blir det en spesiell affære å reise til Everest. I 2014 måtte han avbryte sitt første toppforsøk da 16 sherpaer ble drept av skred.

LES OGSÅ: Sherpaer fra Nepal redder Fjell-Norge

Risikabelt prosjekt

Mer enn 250 mennesker har mistet livet i et forsøk på å bestige Everest. Flere av likene ligger så høyt og vanskelig til at de er umulig å frakte ned.

Fetterne Tommy og Mats har begge vært på to Himalaya-ekspedisjoner tidligere og tror de skal klare målet om de unngår ulykker og sykdom.

– Merker jeg at det blir for tøft, eller jeg går over min egen grense, kommer jeg til å gi meg. Jeg må ikke stå på toppen for enhver pris, sier Tommy Steinsland.