NRK Meny
Normal

Kygo gir penger til homokamp i Uganda

– Alle bør få leve med den legningen de har, sier superstjernen fra Bergen, som lover å donere festivalinntekter til Raftopris-vinner.

Kygo-festival gir penger til homokamp

SAMARBEID: Kyrre Gørvell-Dahll gir penger til Raftopris-vinner 2011, Frank Mugisha, for å støtte hans arbeid for homofiles rettigheter i Uganda.

Foto: Ole-Andrè Lagmandokk / NRK

24 år gamle Kyrre Gørvell-Dahll ønsker å bruke sin innflytelse til å hjelpe mennesker. Gjennom et samarbeid med Raftostiftelsen skal han gi penger til homoaktivister i Uganda.

– Det er veldig viktig å ha fokus på dette temaet. Alle bør få leve med den legningen og meningen de har. Slik er ikke situasjonen i Uganda og veldig mange andre land i verden i dag, sier Kyrre Gørvell-Dahll, eller Kygo som artisten kaller seg.

Artisten har i løpet av de siste årene blitt en musikkstjerne med fans over hele verden. Det har han tenkt å bruke.

– Jeg er i en situasjon der jeg har mulighet til å hjelpe. Det var jeg ikke før, og vil derfor hjelpe så mye som mulig nå, forteller Kygo.

Kygo skal samarbeide med Raftostiftelsen

Kygo spiller noen av sine kjente låter på Raftohuset i dag.

Føler seg tryggere

Raftopris-vinner 2011, Frank Mugisha og SMUG kjemper for lesbiske, homofile, bifile og transpersoners rettigheter i Uganda.

Mugisha er en av landets ledende forkjempere for LHBTs rettigheter. Han er i Bergen i dag, for å ha fokus på saken og for å samle inn penger og får møte sin velgjører.

Store deler av overskuddet fra Kygos egen festival Cloud 9. i Bergen 20. august, skal nemlig gå til arbeidet Mugisha og de andre aktivistene gjør.

– Jeg føler meg mye tryggere i Uganda nå som Kygo støtter vår kamp, sier Frank Mugisha. Han forteller at Kygo er en velkjent artist også i Uganda.

Skal samarbeide over tid

Festivalen er utsolgt, og venter 23000 besøkende. Kygo gir 50 000 USD eller 422.585 kroner av overskuddet til Raftopris-vinneren.

Også Kennedy Foundation og Guggenheim Foundation vil gi penger til formålet. Målet er at pengegavene blant annet skal hjelpe de til å kjøpe sitt eget hus.

– Mugisha har selv sagt at aktivistene lever i konstant flukt i Uganda. Leieavtaler blir sagt opp så snart folk får vite om deres legning. Dette vil derfor bety mye for organisasjonen, sier Jostein Kobbeltveit, leder ved Raftohuset.

 Frank Mushisha

AKTIVIST: Frank Mugisha fra Uganda vant Raftoprisen i 2011.

Foto: Ole-Andrè Lagmandokk / NRk

Kobbeltveit forteller at det samarbeidet de lanserer med Kygo i dag skal vare over tid. Han peker på at Kygos store rekkevidde er viktig.

– De vi jobber med trenger verdens søkelys, sier Kobbeltveit.

Kygos stefar og manager, Jan M. Bjordal kjente Thorolf Rafto personlig, familien ønsker og støtter at overskuddet skal gå til denne stiftelsen.

– Det er et større bilde enn at vi er fra Bergen. Raftostiftelsen gjør en veldig god jobb, så de var et naturlig valg, forteller Kygo.

Siste video

Annika Beinnes synger Solveigs sang i båten "Babben"