Kygo erobrer Europa

Alle piler peker oppover for bergenske Kygo. Denne uken er den nyeste låten hans, «Firestone», også inne på den offisielle britiske hitlisten.

Kygo spiller i Oslo spektrum

SUKSESS: Kygo slår nå igjennom i stadig flere land.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

– Å få muligheten til å lage egen musikk og få suksess med den betyr veldig mye for meg, sier Kygo til det amerikanske bransjebladet Billboard.

Denne uken er Kygo nummer 97 i Storbritannia med «Firestone». Med det plasserer han seg inn i rekken av et fåtall norske artister med suksess på De britiske øyer. Låten avanserer hele 48 plasser fra forrige uke, og gir Kygo en plass blant artister som Imagine Dragons, Fall Out Boy og Cheryl Cole.

Fra før er «Firestone» solid plassert på toppen av den norske VG-listen der den har lagt i flere uker. «Firestone» er faktisk ifølge avisen den største norske listeslageren siden Vinnis coverversjon av Halvdan Sivertsens «Sommerfuggel i vinterland». I fem uker har Kygo nå toppet VG-listen.

Også i andre land gjøre «Firestone» stor suksess. Den er fortiden nummer seks på listene i Sverige, ni i Danmark, 10 i Nederland, 12 i Finland og 33 i Tyskland.

Kygo på britisk hitliste

NUMMER 97: Kygo og «Firefox» er på full fart oppover den britiske hitlisten.

Foto: Skjermdump / Official Charts Company

Kontrakt med Sony

Kygo begynte å spille piano 6 år gammel. Mye av inspirasjonen til å lage elektronisk musikk har han hentet fra svenske artister som Avicii.

Lenge var suksessen hans begrenset til nett- og fildelingstjenester som Youtube, Spotify og Soundcloud der remiksene hans ble sett og hørt av millionvis av mennesker over hele verden.

I fjor skrev han platekontrakt med Sony International og Ultra Records og dro til Los Angeles for å spille inn sine egne låter.

– Forskjellen på å gjøre en remiks og lage eget materiale er at i det førstnevnte tilfellet så har du selvsagt originallåten som et utgangspunkt. Når du lager eget materiale så må du selv begynne fra bunnen av, sier Kygo.

Album senere i år

«Firestone» kom til etter at australske Conrad sendte Kygo en ide for et vokalspor.

– Jeg forelsket meg i stemmen og ble virkelig inspirert av ideene hans. Jeg formelig løp til computeren min for å bygge en melodi rundt vokalen, og resultatet ble virkelig bra. Til slutt møttes vi i Los Angeles for å gjøre låten ferdig.

Senere i år skal Kygo spiller på en rekke festivaler. Hans første album skal også gis ut.

Fredag kveld er han gjest på Skavlan på NRK1.

– Jeg har vært heldig og fått muligheten til å arbeide med noen fantastiske og talentfulle vokalister, gitarister og produsenter, sier Kygo til Billboard.

22 år gamle Kyrre Gørvell-Dahl har over 80 millioner treff på internett på låtene sine. Bli med hjem til gutterommet der han lager all musikken.

NRK besøkte Kygo sommeren 2014.