Hopp til innhold

Protesterer mot Trump verden over: – Én av de største demonstrasjonene i historien

Kvinner over hele verden marsjerte lørdag for likestilling og mangfold, som en reaksjon på USAs presidents omtale av kvinner. I norske byer har tusenvis av kvinner tatt til gatene.

Kvinnemarsj Washington
Foto: Shannon Stapleton / Reuters

Donald Trump møter motbør i løpet av sin første hele dag av sitt presidentskap.

Demonstrasjonen «Women's March» holdes i 673 byer i 81 land. Det var først meldt om 300 byer i 30 land, men demonstrasjonen spredte seg fra Antarktis til Beirut og Moskva, ifølge marsjens egen hjemmeside. I Norge var det kvinnemarsjer i Oslo, Bergen og Trondheim.

– Det er en fortsatt alvorlig situasjon for kvinner i verden. Vi trodde likestillingen hadde nådd mye lenger enn det den har gjort, og vil nå demonstrere mot negative holdninger mot kvinner, sier initiativtaker til kvinnemarsjen i Bergen, Monika Dentale.

Rosa toppluer på Festplassen i Bergen

SAMLET: Flere hundre mennesker var samlet på Festplassen i Bergen lørdag for å demonstrere mot nedsettende holdninger mot kvinner. Flere hadde på seg rosa luer, såkalte «pussyhats».

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

Hun opprettet et arrangement på Facebook, og håpte på at et trettitalls mennesker skulle dukke opp. 1500 personer meldte sin interesse for arrangementet.

– Jeg tenker at det var veldig viktig at Trump ble valgt til president i USA, fordi at da får vi forståelse for at det er mange mennesker som synes at slike holdninger er helt greit, eller at de støtter slike holdninger. Det er opprørende for meg som kvinne, og som mor til to unge jenter, sier initiativtaker til kvinnemarsjen i Bergen, Monika Dentale.

Monika Dentale

INITIATIVTAKER: Monika Dentale har tatt initiativ til kvinnemarsjen i Bergen. Hun mener at Trumps innsettelse er en vekker.

Foto: Privat

Strikket luer for å vise støtte

Anja Liseth og Iren Dyngeland valgte en litt annerledes måte å demonstrere på. De gikk i marsjen, iført rosa luer, kalt «Pussyhats».

– Jeg liker å møte opp og bry meg, men likevel være en i mengden. Ved å strikke luer kan man vise hva man mener, uten å holde opp paroler og slike ting. Det hadde vært kult å se et hav av rosa luer, sier Liseth.

Hun oppdaget lueprotesten på Instagram, og fattet interesse for kvinnemarsjen.

– Det er viktig å understreke at dette ikke er en anti-Trump demonstrasjon, men han er blitt en manifestering av holdninger og språk, sier Liseth.

I Bergen var det anslagsvis mellom 500 og 1000 demonstranter.

Anja Liseth og Iren Dyngeland

LUER: De rosa luene med katteører er en demonstrasjon mot nedsettende holdninger mot kvinner. Anja Liseth og Iren Dyngeland har strikket luene og deltar i kvinnemarsjen lørdag.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

Tusenvis i norske byer

Det er anslått at 2,5 millioner mennesker deltok verden over.

På Youngstorget i Oslo var det tusenvis av mennesker allerede en time før marsjen begynte.

– Vi anslår at det er mellom 2000 og 3000 som demonstrerer. Det er voksne folk og barn, så dette går rolig for seg, ser det ut som, sier operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i Oslo-politiet.

Youngstorget, kvinnemarsj

MANGE OPPMØTTE: Det var hundrevis som samlet seg for taler på Youngstorget i Oslo sentrum lørdag.

Foto: Iram Ansari / NRK

Laster Twitter-innhold

– Én av de største demonstrasjonene i historien

I Washington hadde arrangørene søkt om tillatelse for samling av 200.000. Nå ventes en halv million deltakere, ifølge Washington Post. En journalist fra Los Angeles Times la ut et skjermbilde på Twitter, som viser at det på en normal dag ville tatt ham 19 minutter å gå fra enden av folkemengden til podiumet hvor det ble holdt appeller.

NRKs korrespondent i Washington DC, Gro Holm, forteller om overfylte t-baner og demonstranter i alle aldre.

– En gammel kvinne på t-banen hadde en rosa livmor på jakkeslaget. Hun hadde ikke demonstrert siden 60-tallet. Dette er et flergenerasjonsopprør, sier Holm.

Laster Twitter-innhold

Hun tror ikke demonstrantene vil ha noen reell sjanse til å påvirke politikken i den retningen de ønsker, på grunn av Trump og republikanernes grep om Det hvite hus og begge kamrene i Kongressen. Omfanget av demonstrasjonen vil likevel gå inn i historiebøkene, mener hun.

– Dette vil være en av de største demonstrasjonene i historien her i Washington DC, sier Holm.

NRKs USA-korrespondent Gro Holm fra kvinnemarsjen i Washington DC lørdag.

Grasrotopprør

Brit-Agnes Sværi ble engasjert da hun leste om «Womens March» i Washington Post og bestemte seg for å arrangere en solidaritetsmarsj i Norge.

Brit-Agnes Sværi holder et skilt hvor det står Why I March

Sværi mener kvinnemarsjen er mye større enn en anti-Trump-marsj.

Foto: Privat

– Vi demonstrerer mot den retorikken fra presidentkampanjen, og mot det hatet og splittelsen som har preget mange land og nasjoner rundt oss. Trumps måte å snakke om kvinner, funksjonshemmede, nasjonaliteter og raser, er ikke er akseptabel i det hele tatt. Det er utgått på dato for lengst.

Selv om hun nå har initiert demonstrasjonen, har hun selv aldri vært ute og demonstrert før.

– Dette er langt utenfor komfortsonen min, men det er hele denne grasrotbevegelsen preget av. Alle markeringene i hele verden handler om å gå fra likes på Facebook til nå å faktisk gå ut og stå opp for verdiene våre, sier Sværi.

Hun sier at hun ønsker at datteren hennes skal ha samme muligheter som sønnen.

– Budskapet om likestilling, mangfold og inkludering traff meg veldig. Det er en del krefter som ønsker å gå tilbake i tid. Våre holdninger og rettigheter som de før oss har kjempet og ofret for, står nå i fare, sier Sværi.