Får erstatning

15 barn med fedre som tjenestegjorde på marinefartøyet KNM Kvikk, får nå utbetalt til sammen 17 millioner kroner i erstatning.

 

KNM Kvikk
Foto: Arkiv / NRK

 

Hør intervju med kvikk-pappa Cato Rasmussen her.

Barna har alle misdannelser som settes i sammenheng med at fedrene tjenestegjorde på KNM Kvikk i årene 1987 til 1994.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen er den femte forsvarsministeren som håndterer saken.

- Dette har vært en lang kamp for foreldrene. Å få erstatning kan aldri kompensere for at barna er skadet. Men det er nok en liten oppreisning i den kampen som har vært, sier Strøm-Erichsen til NRK Dagsnytt.

Stråling fra elektronisk utstyr

Skandalen ble kjent i 1996. Målinger viste da at stråling fra utstyr  ment til elektronisk krigføring, var spesielt kraftig. Avsløringene har ført til omfattende undersøkelser av andre forsvarsfartøy og installasjoner på land.

- Vi gjør grundige undersøkelser for at ingen skal utsettes for denne typen stråling. Samtidig vil jeg berømme kvikkforeldrene for at de har vært så opptatt av at vi skal finne årsaken til dette, slik at det absolutt ikke skal skje igjen, sier Strøm-Erichsen.

Mer til nyåret

Barna får fra 750.000 til 2,5 millioner kroner i erstatning, avhengig av graden av invaliditet. Men dette er bare begynnelsen. På nyåret starter arbeidet med å fastsette erstatning for blant annet tapt arbeidsfortjeneste - og det er ventet at disse erstatningene blir langt høyere.

 

KNM Kvikk
Foto: Arkiv / NRK