NRK Meny
Normal

KS: – De må bare legge forslaget dødt

Mener Regjerings forslag om å fjerne den lokale eiendomsskatten på industri er dramatisk for Kommune-Norge.

Helge Eide

IKKE BEGEISTRET: – Man overfører penger fra kommunene til Staten. Og hvis de gjør det, må tapet kompenseres fullt ut, sier Helge Eide, som har undertegnet høringsuttalelsen fra KS.

Foto: Johnny Syversen

– Det aller viktigste rådet til Regjeringen er rett og slett å ikke jobbe med dette mer, og legge forslaget dødt. Det svekker lokaldemokratiet, det svekker kommunene og det svekker tjenestene til innbyggerne, sier Helge Eide, områdedirektør i Kommunesektorens organisasjon (KS).

Finansdepartementet har foreslått å fjerne eiendomsskatt på såkalt «produksjonsutstyr og produksjonsinstallasjoner i verk og bruk». Det gjelder for de fleste fabrikker og kraftlinjer i Norge.

Her kan du lese høringsforslaget fra Regjeringen.

Regjeringen mener eiendomsskatten tynger bedriftene, og har skapt vanskelige forhold for industrien. Høringsforslaget er finansdepartementets forslag til løsning.

– Dramatisk for noen

Men forslaget har møtt kraftig motstand fra ordførerne. Ifølge KS sine innsamlede tall vil 222 kommuner miste over 1,4 milliarder kroner årlig med dette forslaget. I tillegg er det nesten 100 kommuner som mottar slike inntekter, som ikke har rapportert inn tall til organisasjonen.

– For mange kommuner utgjør dette betydelige beløp. For noen få kommuner er det dramatisk. For veldig mange kommuner er det en god del penger som vil føre til at de vil måtte kutte i tjenestene eller innføre mer eiendomsskatt på bolig, mener Eide i KS.

Vel 300 kommuner over hele landet kan tape mer enn 1,3 milliarder kroner dersom regjeringens forslag om fritak for eiendomsskatt for produksjonsanlegg blir vedtatt.

SKATTEFRITT Å HOLDE TIL PÅ MONGSTAD? Mongstad opptar store arealer i Lindås kommune. Men dersom regjeringens forslag går igjennom vil de slippe å betale eiendomsskatt.

– Må få kompensert tapet

Han mener forslaget, med sine konsekvenser også vil svekke lokaldemokratiet og kommunene i seg selv.

– De som vil tjene på dette er for eksempel Statnett og Telenor. Statlige selskaper. Man overfører penger fra kommunene og til Staten, sier Eide.

– Her må nok Stortinget fortelle Regjeringen at dette er et veldig dårlig forslag å gå videre med. Velger de likevel mot formodning å gå videre med dette, så må de fortelle hvordan kommunene skal bli kompensert, slik at ikke innbyggerne opplever de svekkede tjenestene vi frykter, sier Helge Eide i KS.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås