Professor kritisk til planer om alpelandsby

Det private utbyggingsselskapet Eidfjord Resort vil bygge en alpelandsby i Sysendalen ved Hardangervidda. Prosjektet blir møtt med skepsis.

Utbygging Sysendalen

ALPELANDSBY: Eidfjord Resort vil investere 400 millioner kroner i prosjektet i Sysendalen.

Foto: Eidfjord Resort

For 400 millioner kroner vil Eidfjord Resort bygge flere skitrekk og en gondolbane. Det var Bergens Tidende som først fortalte om planene.

Politikerne i Eidfjord har sagt ja til prosjektet og i dag var også representanter fra Fylkesmannen på befaring i området.

Økonomiprofessor er skeptisk

Professor Frode Steen

ER SKEPTISK: Professor Frode Steen ved NHH mener det kanskje ikke er plass til nok et skianlegg i området.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole er imidlertid skeptisk til om det er rom for nok et skianlegg.

– Hvis man skal få flere folk til løyper og skianlegg på Hardangervidda så er man nok nødt til å stjele kunder fra andre anlegg i området. Det virker på meg som om alle anleggene sliter både med lønnsomhet og antall kunder.

– Men vil ikke flere tilbud generere flere kunder og større interesse?

– Jo, selvfølgelig vil det gi en viss vekst, men spørsmålet er om du får tilstrekkelig mange nye kunder eller om man bare stjeler eksisterende kunder fra andre anlegg. Da går ikke økonomien rundt i lengden.

Frode Steen mener Hardangerbrua gjør det mulig å trekke dagskunder fra Bergen til anlegget. To og en halv time kjøretid er litt lenger enn til Myrkdalen, men det er likevel innenfor det som kan aksepteres som akseptabel kjøretid, mener han. Myrkdalen er imidlertid godt innarbeidet og det vil kreve at anlegget i Sysendalen må bygges ut på en veldig god måte for å kunne konkurrere.

– Vi må heller ikke glemme at konkurransen fra skisteder i Mellom-Europa blir stadig hardere, sier Steen. Billige flybilletter gjør at det ikke er spesielt dyrt for nordmenn å reise dit.

(Saken fortsetter under plantegningen)

Hytter Sysendalen

PLANTEGNINGER: Slik vil noen av hyttene ta seg ut

Foto: Eidfjord Resort

Helårlig anlegg

Styreleder Ivan Løvheim i Eidfjord Resort er for så vidt enig i problemene som NHH-professoren påpeker.

– Vi har derfor fra dag en bestemt oss for å gjøre dette til et helårsanlegg. Vøringsfossen som ligger like ved det planlagte anlegget har årlig rundt 700.000 besøkende, og disse ønsker vi å trekke veksler på. Dessuten ønsker vi å komme inn på selskaps- og konferansemarkedet.

Positive politikere

Lokalpolitikerne i Eidfjord er positive til de nye planene. I dag var også representanter fra Fylkesmannen på befaring i området. De skal nå ta stilling til utbyggingsplanene. Fylkesmann Lars Sponheim var selv med på befaringen i dag sammen med representanter fra Miljøvernavdelingen.

Styreleder Ivan Løvheim i Eidfjord Resort har god tro på at prosjektet vil bli realisert.

– Vi har jobbet med prosjektet i to år og mener dette vil være et løft for hele regionen. Utbyggingen vil sikre nye arbeidsplasser og hindre fraflytting fra distriktet.

Den nordlige delen av området

SLIK SER DET UT I DAG: Dette er den nordlige delen av utbyggingsområdet.

Foto: Eidfjord Resort