NRK Meny
Normal

– Er det bedre at folk fryser i hjel?

– Det blir hevdet at vedfyring kan være dødelig, men ingen snakker om hvor mange som fryser i hjel, sier vedovnselger Asgeir Vikhagen. Nå får han støtte fra uventet hold.

Vedfyring

FORSVARER VEDFYRING: Ovnsselger og daglig leder Asgeir Vikhagen i bergensfirmaet Varme AS opplever stor pågang fra frosne kunder. Han mener vedfyring fortsatt har livets rett så lenge man har en rentbrennende ovn.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Den daglige lederen i Varme AS i Bergen mener vedfyring har fått urettferdig mye kritikk den siste uken. Nå får han støtte av Naturvernforbundet.

Mange av landets storbyer sliter med luftkvaliteten og Bergen har innført datokjøring i sentrum. I Finnmark har det vært nede i 40 minusgrader.

Man bør ikke avvikle vedfyringen.

Lars Haltbrekken, Naturvernforbundet

Tar vedfyring liv?

– Jeg er ikke enig i fremstillingen i en del av medieoppslagene der man påstår at vedfyring tar liv. Vi opplever at mange kunder er interessert i å bytte ut sine gamle ovner med nye og mer rentbrennende ovner, sier Asgeir Vikhagen til NRK.

Ovnsselgeren mener det er mye som kan være mer skadelig enn vedfyring, blant annet kulden.

– Er det bedre å fryse i hjel?

LES OGSÅ: Vedfyring tar fleire liv enn utslepp frå biltrafikk

Lars Haltbrekken

MÅ BRENNE RENT: Det er viktig at vi bruker rentbrennende ovner for å få ned de helseskadelige utslippene, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Ikke slutt med ved

– Man bør ikke avvikle vedfyringen. Den er med på å redusere utslippet av klimagasser, spesielt hvis du ser dette opp mot oljefyring som ofte har vært et alternativ. Vedfyring reduserer også strømforbruket. Men det er viktig at vi bruker rentbrennende ovner for å få ned de helseskadelige utslippene, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.

Han slår et slag for støtteordninger slik at man får skiftet ut de forurensende vedovnene.

«Et rentbrennende ildsted har ikke i nærheten av de utslippene et ikke-rentbrennende ildsted har,» skriver bransjeorganisasjonen Norsk Varme i en pressemelding.

De fremhever at nye ildsteder gir inntil 90 prosent mindre utslipp, har finere partikler, gir mer varme per kubbe og at fyringen er «100 prosent klimanøytral».

Vedovn

KLIMANØYTRALT: Nye ildsteder gir inntil 90 prosent mindre utslipp, har finere partikler og gir mer varme per kubbe, opplyser bransjeorganisasjonen Norsk Varme.

Foto: Erlend Aas, Aas, Erlend / Scanpix

Poengterer helsefaren

Kampen mot svevestøv, eksoslokk og vedrøyk fortsetter, og påtrykket er stort fra helseeksperter og miljøpolitikere.

– Luftforurensning er den viktigste og største helsefare når det gjelder ytre påvirkning, og er noe man må gjøre noe med, sier seniorforsker Christina Guerreiro ved Norsk institutt for luftforskning til NRK.

Heiki Holmås

ENGASJERER SEG: Stortingsrepresentant Heiki Eidsvoll Holmås (SV) ber ministeren om svar.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

Også stortingsrepresentant Heiki Eidsvoll Holmås (SV) er opptatt av ved og utslipp. Han stilte fredag dette spørsmålet til klima- og miljøministeren:

«Luftforurensingen i flere av de store byene bryter både helseanbefalinger og de forskriftsfestede grenseverdier for luftkvalitet. Problemet med svevestøv er særlig stort på kalde dager både av meteorologiske grunner og fordi vedfyring gir et særlig stort bidrag til forurensing slike dager. Hvilket hjemmelsgrunnlag har kommuner eller andre myndigheter til å midlertidig eller permanent forby fyring i ikke-rentbrennende eller alle forurensende ovner for å unngå helseskadelig luft?»

Bergen SV har sendt inn en interpellasjon til bystyret for å forsterke dagens strakstiltak. I tillegg til datokjøring foreslår partiet å innføre lavutslippsoner innenfor ytre bomring og derved dieselforbud i sentrum ved oransje farenivå.

LES OGSÅ: Slik fyrer du billigere og bedre

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Som ventet ble det omrokkeringer i Regjeringen i dag.
Slik ser det ut i våre nye lokaler.