– Dette er verre enn jeg fryktet

Budsjettforslaget viser en alvorlig situasjon for økonomien i Bergen, mener Harald Schjelderup (Ap). – Når vi i valgkampen fikk høre at alt var i skjønneste orden, så stemte ikke det, sier han.

Harald Schjelderup

HARDE KUTT: Harald Schelderup blir trolig Bergens neste byrådsleder. Onsdag fikk han høre hvordan avtroppende byråd foreslår neste års budsjett.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Bergen mener forslaget til neste års vitner om en kommuneøkonomi i dårlig forfatning. Det avtroppende Høyre/Frp la i dag sitt siste forslag til budsjett etter tolv år med makten.

Det blir foreslått milliardkutt i investeringer, 113 millioners kutt i tjenester og treprosents reduksjon i tilskudd til kultur- og idrett.

Byrådet foreslår blant annet:

  • Å redusere investeringene med 1,9 milliarder i forhold til i fjor.
  • Redusere tjenester med totalt 113 millioner kroner.
  • Videreføre 2015-nivå på inntekt fra eiendomsskatt.
  • Fra 2019 å justere ned eiendomsskatten med 100 millioner kroner.
  • Tilskudd til de fleste kultur- og idrettsformål foreslås redusert med 3 prosent.

– Umiddelbart vil jeg si at dette er verre enn fryktet, sier Harald Schjelderup.

Han som etter alt å dømme blir byens nye toppsjef, reagerer kraftig på kuttene som foreslås.

– For første gang på veldig lenge foreslår byrådet å ha flate kutt på store områder som idrett, kultur og næring. Det er også foreslått harde kutt på barnehage og delvis på skole, på sosialtjenesten og sosialhjelp. Dette forteller oss at når vi i valgkampen fikk høre at alt var i sin skjønneste orden, så stemte det ikke. Dette er en veldig alvorlig situasjon, sier han.

Finner flere paradoks

Dag Inge Ulstein, KrF

KRITISK: Dag Inge Ulstein (KrF) mener budsjettforslaget fra byrådet inneholder paradokser.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

Schjelderups foreløpige kompanjong i det nye byrådet, Dag Inge Ulstein (KrF), mener det er et paradoks å høre finansbyråd Eiler Macody Lund varsle nedjustering av eiendomsskatten i den neste fireårsperioden samtidig som det kuttes fire årsverk hos Utekontakten.

LES OGSÅ: – Vi må gjøre tøffe prioriteringer

– Det er å kutte i forebyggende arbeid som vil gi økte kostnader senere. Det er noen paradoks her, sier Ulstein (KrF), etter å ha hørt finansbyråden legge frem forslaget til neste års budsjett.

Dette er avskjedsforslaget fra Høyre/Frp-byrådet, etter tolv år med makten i Bergen. Å vedta budsjettet blir det nye bystyret sin jobb, et bystyre som etter valget har en annen farge.

– På mange måter et krisebudsjett

Erlend Horn

KRITISK: Erlend Horn (V) er kritisk til kuttene til kulturlivet

Foto: Jo Straube / Venstre

– Førsteinntrykket av budsjettforslaget viser det vi har fryktet, at det er veldig krevende tider. Sånn sett var det på mange måter et krisebudsjett. Det er mange områder som får betydelige kutt, sier Ulstein.

Erlend Horn (V) er klar til å gå i byrådssamarbeid med Ap og KrF, han er overrasket over "ostehøvel-kutt" på kulturfeltet.

– Bergen velger altså å kutte i ting Bergen skal leve av fremover, blant annet kultur. Bergen er en enormt profilert kulturby. Så når man gjør kutt innenfor kulturlivet, området som gjør at Bergen er kjent i Europa, da er jeg redd det vil svekke Bergen som kulturby, og svekke inntekter for næringslivet og kommunen.